Нідерланди дадуть Україні 42 винищувачі F-16

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністрів Нідерландів Марк Рютте на тлі літака в Нідерландах, 20 серпня 2023

Україна отримає від Нідерландів винищувачі F-16, повідомив президент України Володимир Зеленський за підсумками візиту до цієї країни в неділю, 20 серпня.

«F16. Проривна домовленість. Відсьогодні вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку [прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте]! Дякую усім, хто допомагає!», – написав Зеленський у Telegram.

За його словами, Україна отримає від Нідерландів 42 винищувачі F-16.

«Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок», – додав Зеленський.

Нагадаємо, за кілька днів до Цього США дозволили Нідерландам і Данії передати Україні винищувачі F-16. Це станеться після того, як українські пілоти пройдуть необхідне навчання.

Нідерланди та ще десять країн у липні погодилися навчати українських пілотів на цих американських винищувачах. Україна висловлювала побажання отримати приблизно 48 винищувачів F-16.