Одеський районний ТЦК допомагав депутатам ухилятися від мобілізації

Одеський районний ТЦК допомагав ухилятися від мобілізації не лише депутатам, але і їхнім родичам

Державне бюро розслідувань викрило схему в Одеському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), за якою депутати та їхні родичі могли уникнути мобілізації.

Як повідомило ДБР у п’ятницю, 6 жовтня, військовослужбовець районного ТЦК та СП за гроші знімав з військового обліку чоловіків призовного віку. Основними клієнтами були місцеві депутати та їхні родичі. За 12 тисяч доларів чоловікам вигадували діагнози та готували відповідні документи щодо непридатності для військової служби. Це давало змогу безперешкодно знімати чоловіків з військового обліку, стверджують у ДБР.

Як йдеться в повідомленні, «клієнтів» підшукувала знайома працівника ТЦК – начальниця одного з управлінь органів місцевого самоврядування Одещини. Також вона відповідала за розрахунок та бухгалтерію, додали в ДБР. Слідство задокументувало щонайменше 10 випадків, коли депутатам та їхнім родичам допомогли стати непридатними для військової служби.

Посадовицю та працівника ТЦК правоохоронці затримали під час одержання 12 тисяч доларів від чергового клієнта. Затриманим уже повідомили про підозру в одержанні службовою особою неправомірної вигоди. Їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Тепер вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу та відсторонення їх від посади. Також правоохоронці заявили, що встановлюють інших причетних до оборудки серед посадовців Одеського РТЦК та СП.