Україна домовляється з Німеччиною про ще одну батарею ЗРК Patriot

Президент України Володимир Зеленський повідомив про перемовини з Німеччиною щодо надання Україні ще однієї батареї системи протиповітряної та протиракетної оборони Patriot. Про це він сказав у вечірньому зверненні у п’ятницю, 6 жовтня.

«Опрацьовуємо з паном канцлером [Німеччини] Олафом Шольцом передачу Україні ще однієї батареї Patriot. Це буде суттєве посилення», – заявив президент.

Зазначимо, що вперше Україна отримала ЗРК Patriot від Німеччини 18 квітня цього року. Також нагадаємо, що Німеччина цього тижня пообіцяла Україні системи протиповітряної оборони для захисту зернових шляхів. Зокрема, буде надано одну додаткову систему протиповітряної оборони IRIS-T й понад 10 зенітних гармат Gepard, які забезпечуватимуть прикриття для вантажів, що прямують до Румунії вздовж південного узбережжя України.

Говорячи про інші домовленості щодо військової та іншої допомоги Україні, яких вдалося досягти цього тижня, Зеленський повідомив, що Іспанія надасть додаткові системи ППО Hawk, а також енергетичне обладнання. Нагадаємо, Іспанія пообіцяла новий пакет військової допомоги Україні 5 жовтня.

Також Зеленський повідомив про домовленість із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, яка стосується безпеки в Чорному морі й Одеській області, однак подробиці відсутні. Водночас раніше іноземні ЗМІ повідомляли, що британські військові літаки вже захищають вантажні кораблі, які перевозять українське зерно Чорним морем.