Екс-депутат Єфремов втік до Москви, де має нерухомість на 4 млн доларів

Колишній депутат також має російський податковий та страховий номери

Колишній голова проросійської «Партії регіонів» у Верховній Раді, депутат V та VI скликань Олександр Єфремов втік до Росії після повномасштабного вторгнення та зараз живе у Москві. Екс-нардеп, якого підозрюють у державній зраді, неоодноразово відвідував Москву до війни з Росією, а тепер живе у московських апартаментах за 4 млн доларів, йдеться у розслідуванні «Схем», оприлюдненому у понеділок, 23 жовтня.

69-річного Олександра Єфремова підозрюють у сприянні створенню псевдореспубліки «ЛНР», захопленні Луганської обласної державної адміністрації та СБУ у 2014 році, а також державній зраді. Колишній депутат був у підконтрольній екс-президенту Віктору Януковичу фракції «Партії регіонів», був давнім соратником президента-втікача та голосував за «диктаторські закони 16 січня» – пакет законів, які значно обмежували права громадян та свободу слова. Був у складі ОПЗЖ, проте напередодні парламентських виборів у 2019 році був виключений з партії.

Сам Єфремов відкидає усі звинувачення, проте після повномасштабного вторгнення виїхав до Росії через Словаччину та досі не повернувся до України.

«Єфремов вийшов з-під варти у 2019 році після трьох років перебування у слідчому ізоляторі Старобільська (Луганська область). Спочатку ексдепутата відпустили під домашній арешт, а потім змінили запобіжний захід на особисте зобов’язання на два місяці до листопада 2019 року, який після цього не продовжили. Одним із адвокатів ексдепутата у справі був Андрій Смирнов, який нині є заступником керівника Офісу президента України», – повідомили журналісти.

Після виходу з СІЗО екс-нардеп почав регулярно виїжджати з кордон, зокрема до Росії. Аж до лютого 2022 року Олександр Єфремов перетинав кордон із країною-агресором у пункті пропуску на Сумщині. 18 березня 2022 року «регіонал» пройшов контрольно-пропускний пункт «Чоп (Страж)», розташований на кордоні зі Словаччиною та більше не повертався до України. Перетин кордону колишній депутат здійснив залізницею.

«У Росії Єфремов реєстрував своє місце проживання за адресою двох московських апартаментів. Зокрема, це – Москва, Чапаєвський провулок, 3. Це дані з витоків з бази приватної медичної лабораторії “Гемотест” за 2021 рік. За цією адресою розташований елітний житловий комплекс “Тріумф-Палас” – другий за висотою хмарочос в Росії після “Москва Сіті”, збудований у стилі сталінського ампіру», – йдеться у розслідуванні.

На сина Єфремова, Ігоря, з 2016 року зареєстровано два апартаменти на 26 та 27 поверхах загальною площею 466,5 м². Помешкання коштують приблизно 280 млн рублів, або ж 2,8 млн доларів.

Згідно із даними бази «Гемотест» за 2022 рік, Єфремов зареєстрував апартаменти на 11 поверсі. Помешкання площею 191,8 м² з 2007 року також належать його сину та коштують 1,2 млн доларів.

«Таким чином сумарна вартість знайденої журналістами московської нерухомості родини Єфремових становить понад 4 мільйони доларів (або понад 150 млн грн).Окремо, за допомогою офіційного сайту Федеральної податкової служби РФ, “Схеми” з’ясували, що ексдепутат має російський індивідуальний податковий номер. Органи РФ його обліковують у прив’язці до українського закордонного паспорта Єфремова», – повідомили журналісти.

Олександр Єфремов також має російських страховий номер, завдяки якому він може отримувати пенсії на території Росії. За даними журналістів, стаж колишнього нардепа вказаний ще з часів СРСР.

Спілкуватися із журналістами та відповідати на запитання, чи планує він повертатися до України, Єфремов відмовився. На запит «Схем» відповіли у прес-службі Офісу Генерального прокурора, зазначивши, що Єфремов не має запобіжного заходу і в розшук не оголошувався. Чи знають в Офісі Генпрокурора, де перебуває екс-нардеп, не уточнили. У прокуратурі також додали, що судові засідання у справі не призначались, «що, ймовірно, обумовлено тимчасовою окупацією Старобільська».

Нагадаємо, у 2019 році суд закрив справу Олександра Єфремова, посилаючись на зміни до законодавства, які частково декриміналізували злочини, інкриміновані екс-нардепам Олександру Єфремову, Сергію Гордієнку і Олександру Стояну. З обвинувального акту та клопотання адвокатів вбачається, що матеріальної шкоди з боку зловмисників не було завдано, потерпілі у справі відсутні, а цивільний позов не подавався. В ухвалі суду заперечень з боку прокурора не зафіксовано.