СБУ ліквідувала підпільний осередок ФСБ у Херсоні

Організатору осередку повідомили про підозру у державній зраді

Служба безпеки України знешкодила у Херсоні підпільну ворожу організацію російської агентури. Усіх членів антиукраїнського підпілля у місті затримали в результаті спецоперації правоохоронців, повідомили у прес-службі СБУ у понеділок, 23 жовтня.

Під час оперативних заходів у Херсоні затримали трьох членів ворожого угруповання. Російські агенти коригували повітряні удари по місту після його деокупації.

«Саме за їхніми координатами наприкінці вересня цього року окупанти вщент зруйнували в обласному центрі два приватних житлових будинки та ще п’ять пошкодили. Унаслідок ворожого обстрілу близько 10 мирних жителів отримали травми різного ступеня тяжкості», – повідомили у прес-службі СБУ.

Головою та керівником проросійського підпілля виявився колишній херсонський підприємець, який пішов на співпрацю з окупантами після захоплення Херсона. Чоловік почав працювати на окупаційній залізниці, де проводив технологічні роботи для руху ешелонів з військовою технікою росіян, після чого його завербували до російських спецслужб.

«За вказівкою агресора він створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих мешканців обласного центру. Один із них під час захоплення міста брав участь у зйомках постановочних сюжетів для рупора кремля – “РІА Новості”», – повідомили у прес-службі СБУ.

Шпигуни визначали координати житлових будівель та компактної забудови Херсона, після чого росіяни атакували будівлі. Також злочинців цікавили місця розташування та переміщення Сил оборони в Херсоні.

Керівнику злочинного осередку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада під час воєнного стану). Двоє його поплічників отримали підозри за ч. 2 ст. 114-2 ККУ (поширення інформації про переміщення озброєння ЗСУ). Навідникам загрожує до восьми років позбавлення волі, а організатору угруповання загрожує довічне ув’язнення.