Зробити вдома сад: як виростити персик з кісточки

Виростити персикове дерево вдома з кісточки не так складно, як здається на перший погляд. Але варто мати терпіння, як і врахувати умови для вирощування персика.

РБК-Україна (проєкт Styler) зібрали поради про те, як виростити персик з кісточки в горщику.

Як виростити персик з кісточки
Для того, щоб виростити персик з кісточки, необхідно виконати певні кроки попередньої підготовки – зокрема, правильно обрати плід, підготувати кісточку та контейнер до посадки, обрати потрібний ґрунт.

Як обрати персик для вирощування

Якість персика впливатиме на складнощі при вирощуванні. Насамперед краще обирати місцеві сорти – вони матимуть більше шансів прижитися в кліматі. Плід має бути достиглим, проте не перезрілим.

Крім цього, не варто обирати персики з щепленого гілля або магазинні – як зазначають, виростити персик з кісточки такого плода майже неможливо. Ліпше зірвати фрукт з садових дерев сусідів – звісно, спитавши дозволу.

Для більших шансів на успіх використовуйте кілька кісточок персика, оскільки деякі з них можуть проростати не так легко, як інші. Видаліть кісточку з кожного персика. “Найсмачніший” спосіб – з’їсти персик.

Підготовка кісточки персика до посадки

Кісточки персика потребують спеціальної підготовки перед посадкою. У природі, коли стиглі персики падають на землю і розкладаються, деякі кісточки в кінцевому проростають, а інші – просто згнивають.

Щоб мати більше шансів виростити персик, кісточку рекомендують обережно почистити від залишків м’якуша м’якою зубною щіткою. Після цього слід почекати, доки кісточка висохне – на це потрібно близько двох тижнів.

Також її рекомендують обробити фунгіцидом, щоб запобігти утворенню цвілі. Для проростання кісточкам персика потрібен період холоду, який можна створити двома шляхами:

Залишити в холодному приміщенні. Цей спосіб може бути дієвим, якщо осінь досить холодна. Ідеальна температура для цієї процедури – від 1 до 10 градусів.
Покласти в холодильник. Покладіть чисту і суху кісточку персика в поліетиленовий пакет з вологим садовим піском або загорніть кісточку у ледь вологий паперовий рушник. Закрийте пакет і покладіть його в холодильник.
В таких умов кісточку потрібно тримати протягом восьми тижнів. Зберігайте кісточки персика окремо від інших продуктів, які можуть виділяти газ етилен, що може негативно вплинути на життєздатність кісточок.

Після закінчення періоду холоду, кісточки персика готові до посадки. У відкритий ґрунт кісточки саджають наприкінці жовтня, на відстані 20-25 см, замульчувавши землю.

Як посадити кісточку персика в горщик

Для того, щоб виростити персик з кісточки, радять обирати горщик заввишки не менше 30 см, щоб забезпечити простір для розвитку стрижневого кореня.

А використання високоякісної ґрунтової суміші забезпечить персиковим кісточкам найкращий старт. Стерильна ґрунтова суміш, мох сфагнум або вермикуліт теж використовуються для вирощування кісточок персика.

Посадити кісточку персика в горщик доволі просто:

викопайте в ґрунті ямку завглибшки 2,5 см;
якщо ви охолоджували кілька кісточок, то в першу чергу висаджуйте ті, що вже проросли;
обережно покладіть кожну пророслу кісточку персика на бік, не потрібно “фіксувати” кісточку в правильному положенні (корінням донизу або пагоном догори), оскільки це може пошкодити ніжні паростки;
акуратно засипте кісточку землею.
Після цього полийте персик, щоб зволожити ґрунт та переставте горщик в тепле середовище, щоб стимулювати проростання.

Залежно від того, чи тріснула тверда оболонка кісточки, проростання відбудеться через чотири-шість тижнів.

Як доглядати за персиком в горщику

Рослинам персика потрібний особливо ретельний догляд в перші роки вирощування. Для цього потрібно створити оптимальне середовище для фрукта:

постійно підтримувати ґрунт злегка зволоженим до проростання;
після появи ростків поливати землю залежно від підсихання;
забезпечити якомога більше світла;
вносити універсальне добриво;
зрізати лише засохле або пошкоджене гілля – це сприятиме активному розростанню.
Коли з персика утвориться саджанець, молоде дерево необхідно буде пересадити у відкритий ґрунт. Найкращий період час для цього – весна, коли земля повністю прогріється.

Висаджуючи персик в саду, слід обирати освітлену ділянку на вологих, але дренованих ґрунтах. Щоб рослина швидше прижилася, рекомендують внести органічні добрива чи компост.

Поливати персик в саду необхідно в посушливі періоди, а навесні – обов’язково робити шар мульчі з компосту чи гною завтовшки 2-3 см.


388

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *