Наймасовіше переселення західних українців: сьогодні річниця операції “Захід”

Виселені жінки на каменоломні, місто Воркута, Комі АРСР 1952 рік. Фото: “Локальна історія”

21 жовтня 1947 року радянська влада виселила майже 27 тисяч сімей “активних націоналістів та бандитів”. Українців відправили до Сибіру. З Буковини тоді виселили 616 сімей, а це 1 635 осіб. З них 269 чоловіків, 751 жінка, 615 дітей.

Про це пише Еспресо.

Що таке операція “Захід”

Операція “Захід” – це найбільша депортація, проведена радянською владою на заході України. Мета — зупинити діяльність Української повстанської армії та тих, хто її підтримував. Виселили членів сімей оунівців і повстанців за заздалегідь складеними списками. 21 жовтня 1947 року близько 78 тисяч українців вивезли до Казахстану та віддалених районів Сибіру.

Хто відповідальний за депортацію українців
Операція розпочалася за наказом міністра держбезпеки СРСР В. Абакумова “Про виселення сімей засуджених, убитих, тих, хто перебуває на нелегальному становищі, активних націоналістів та бандитів із території західних областей України”.

Основними організаторами депортації були Міністерство державної безпеки (МГБ) СРСР та Міністерство внутрішніх справ (МВД) УРСР. Керував операцією спеціально створений Оперативний штаб на чолі з заступником міністра МВД М. Дятловим, який розташовувався у Львові. Для виконання операції залучили 6 859 співробітників МГБ, 46 509 солдатів збройних сил, 15 556 представників партійного активу та 1 227 армійських водіїв. Для депортації українців використовували автомобілі, бронетехніку, трактори та залізничний транспорт.

Як відбувалася депортація

Операцію “Захід” готували у режимі цілковитої секретності. На місцях секретарі райкомів і начальники підрозділів МГБ довідалися про її проведення за 2-3 дні до початку, інші виконавці – у момент проведення. Здійснювати цю каральну акцію спецслужби планували протягом одного дня – 21 жовтня 1947 року. У більшості регіонів операція розпочалася о 6-й годині ранку. До львівських будинків оперативники увірвалися о 2-й годині ночі.

У Станіславській та Чернівецькій областях виконавців зупинили складні погодні умови. Через віхолу та сніг оперативники вимушені були застосувати танки та бронетехніку. Проте це не дало швидкого очікуваного результату.

У Чернівецькій області депортацію довелося відтермінувати до 23 жовтня, але в решті областей план вдалось виконати до настання сутінків 21. Людей транспортували залізницею із 87 станцій.

Хто постраждав в операції “Захід”

Операцію “Захід” провели у Волинській, тодішній Дрогобицькій та Станіславській, Львівській, Рівненській, Тернопільській й Чернівецькій областях.

Операція з виселення була націлена на повнолітніх і неповнолітніх членів сімей повстанців, а також їхніх близьких родичів.

Кількість людей, які постраждали від операції “Захід”, у документах радянських спецслужб уточнювали неодноразово. У “Довідці про кількість сімей активних учасників…” від 27 травня 1948 року вказано, що виселено 26 332 сім’ї, що складає 77 791 людину. Серед них було 18 866 чоловіків, 35 685 жінок і 23 240 дітей до 15 років. Сотні літніх людей і дітей померли під час транспортування на північ СРСР. Під час тривалої дороги на схід 875 виселенців намагалися втекти з ешелонів, 515 з них схопили охоронці.

21380 сімей направили на підприємства вугільної промисловості східних районів СРСР:

на комбінат “Кузбасвугілля” – 30 251 людину;

на комбінат “Челябінськвугілля” – 10 495 людей;

на комбінат “Молотоввугілля” – 4 976 людей;

на комбінат “Карагандавугілля” – 8 191 людину;

на комбінат “Східсибвугілля” – 5 203 людини;

на вугільний сектор Красноярського краю – 1 698 людей;

5 264 сім’ї (15 202 людини) “активних українських націоналістів” під конвоєм направили в Омську область для роботи на промислових підприємствах та сільському господарстві.

Частина депортованих жителів Західної України опинилася в Карлазі – найбільшому виправно-трудовому таборі СРСР.

Операція “Захід” на Буковині

Найбільше постраждали проукраїнські райони області: Вижницький (виселили 201 сім’ю, це 533 особи), Вашківський – 152 сім’ї, 405 людей), Путильський район (87 сімей, 261 особа), Заставнівський (108 сімей, 286 осіб), Кіцманський район – (22 родини, 55 людей). Окремі села залишалися напівпорожніми, повідомляє Чернівецька облрада.

Радянській владі не вдалось досягти мети

Побороти українське підпілля депортаційною операцією не вдалося.

У грудні 1947 року в доповідній, на ім’я Микити Хрущова йдеться:

“…після виселення сімей бандитів і націоналістів із західних областей УССР, українсько-німецькі націоналісти різко активізували свою бандитську діяльність, направляючи її, головним чином, на зрив заходів, які проводить партія та уряд з колективізації й підготовки до виборів в Ради депутатів трудящих”.


450

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *