Як менше витрачати на їжу: 10 корисних порад

Як менше витрачати на їжу: 10 корисних порад

Дуже актуальним є питання, як витрачати на їжу менше і водночас сильно себе не обмежувати. Тож не завадить навчитися заощаджувати на продуктах. А як це правильно зробити, написала в статті для Healthline дієтологиня Дженніфер Хассон.

Як витрачати менше на їжу – 10 порад

Перша важлива порада – погляньте інакше на поняття “зручно”, оскільки іноді за зручність доводиться серйозно переплачувати, і в такому разі потрібно подумати, а чи варте воно того. Наприклад, порізані овочі – заморожені чи ні, можуть коштувати набагато дорожче, аніж деякі свіжі. Також дорогі приготовані соуси.

Проте інколи краще трохи доплатити за зручність і їсти домашню їжу, ніж потім викладати ще більше грошей, купуючи щось у закладах чи замовляючи доставку.

Друга порада – придумувати, що буде на сніданок, обід і вечерю протягом тижня, а також складати план покупок. По-перше, завдяки складанню плану нічого не буде куплено на емоціях, і збережеться “копієчка”. По-друге, якщо ви запланували щось купити, зайнялися готуванням, то заощадите на покупній їжі і не викинете продукти. Якщо ж щось скоро зіпсується – це можна додати, наприклад, у яєчню, рис, суп чи заморозити. За відомостями вчених, у США домогосподарства викидають майже третину куплених продуктів.

Ось ще як можна сильно економити на їжі – третя і четверта поради:

Замінювати дорогі овочі, фрукти чи ягоди дешевшими. Іноді заморожені ягоди можуть обійтися дешевше, аніж свіжі.
Дивіться, які акції є в магазинах, купуйте продукти за знижками і додавайте їх у свій тижневий раціон. Варто перевіряти, чи є акційні пропозиції (купони) на ту їжу, яку ви зазвичай берете.

П’ята порада така – якщо ви постійно купуєте якийсь продукт, то є сенс брати не маленьку упаковку, а ту, яка більша. Продукти у великій упаковці вигідніше купувати.

Шостий спосіб на шляху до того, щоб усвідомити, як витрачати менше грошей на їжу, – переглянути свої джерела білка. Зазвичай у раціоні найдорожчими є такі джерела протеїну, як м’ясо, морепродукти та птиця, і можна трохи заощадити, якщо скоротити у своєму меню їхню кількість, додавши продукти-джерела рослинного білка – тофу й боби.

Ще можна купувати дешевші види білка, до прикладу, не курячу грудку, а курячі стегна або ж фарш.

Сьомий спосіб економити – звертати увагу на терміни придатності та їсти спершу те, що вже скоро зіпсується, щоб не викидати. Восьма порада – намагайтеся готувати з усього, що є. Перевіряйте, що у вас “завалялося” в холодильнику чи коморі, придумайте, що з цього можна зробити, а вже потім вирушайте до магазину по те, чого не вистачає для приготування чогось конкретного.

Ще як менше витрачати на їжу – дев’ятий і десятий спосіб:

Закуповуйте гуртом те, що зазвичай постійно їсте. У такий спосіб суттєво можна зекономити тим, у кого велика родина.

Не варто зациклюватися на одному магазині – у різних маркетах можуть бути різні акційні пропозиції і, роблячи покупки в різних точках, можна зберегти чимало грошей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *