Запідозрили в себе коронавірус: що робити і куди бігти

Запідозрили в себе коронавірус: що робити і куди бігти
В Україні останнім часом погіршилася ситуація з коронавірусом. Зросла кількість хворих і ліжкомісця з кисневими точками заповнені в лікарнях в багатьох регіонах.

Що робити, коли ви запідозрили в себе коронавірус, які аналізи необхідні та коли потрібна госпіталізація, розповіла інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина.

“В період такої пандемії будь які прояви ГРЗ повинні розцінюватися потенційно, як коронавірусна інфекція. Не дивлячись на таку пандемію,  інші ГРЗ ніхто не скасовував. Отже, у вас з’явилися прояви ГРЗ: підвищена температура, кашель, нежить, головний біль, слабкість і інші звичайні симптоми. Іноді набір цих симптомів неповний, щось є, чогось немає, але в будь-якому випадку, ви розумієте, що у вас ГРЗ і, можливо, COVID-19. Перш за все треба зв’язатися зі своїм лікарем – сімейним, терапевтом, педіатром. Найчастіше це телефонна розмова, і лікар за цими проявами хвороби дасть свої рекомендації”, – радить Світлана Куніцина.

Лікарка зауважує, що протягом останнього року медики навчилися розпізнавати хворобу. Найпростіші рекомендації, які вони дадуть – сидіти вдома, пити теплий чай з лимоном, приймати жарознижувальні препарати в разі високої температури і не панікувати.

“Насправді таких рекомендацій в більшості випадків цілком достатньо. Але ви ж хочете знати, чи не страшна хвороба у вас. На це питання відповідь дасть аналіз. Який? Нагадую, які аналізи тут застосовуються. 1-ша група аналізів спрямована на виявлення самого коронавируса – це ПЛР і БТ на антиген вірусу в носі. 2-га група аналізів спрямована на виявлення захисних антитіл до коронавірусу. Це кров на антитіла методом ІФА (з вени) і БТ (з пальця). Останній показав себе не найкращим чином, і його зараз використовують мало. І виявлення антитіл більше покаже вам, як ваша імунна система відповіла на зараження і хвороба”, – розповідає інфекціоністка.

Вона зауважує, що для виявлення інфекції зараз широко використовується метод швидких тестів на антиген вірусу в носоглотці. Аналіз швидкий, позитивний результат видно практично на першій хвилині, досить достовірний.

“Ви дізналися, що у вас коронавірус. Що далі? Якщо перебіг хвороби звичайний, – нічого. Продовжуйте виконувати те, що сказав лікар. Тут слід сказати про те, що лікар не завжди відразу вам призначить аналіз на коронавірус. Чому? У мене немає відповіді на це запитання. І ось тут є поле діяльності для приватних лабораторій. Але кожен робить свій вибір”, – говорить Світлана Куніцина.


0