Чому і як парі варто готуватись до вагітності

Чому і як парі варто готуватись до вагітності
Ви наважилися народити дитину. Не так страшно народжувати, як читати форуми про вагітність і пологи. Тому закликаю майбутніх батьків планувати вагітність, готуватися до зачаття і консультуватися з лікарем, а не шукати порад в інтернеті.

Вагітність – це особливий, дуже радісний і водночас відповідальний період в житті жінки та всієї родини. Готуватися до цього кроку потрібно заздалегідь. Ще з початку вступу в активне статеве життя, потрібно попіклуватися про майбутню дитинку, та приймати фолієву кислоту, а для нашого регіону можна в комплесі з йодом. Тільки так можна уникнути зайвого хвилювання, проблем зі здоров’ям та провести час перед зустріччю з малюком максимально спокійно та гармонійно.

Підготуватися до вагітності потрібно не тільки фізично, а й психологічно. Треба проконсультуватися у різних фахівців, пройти обстеження та при необхідності лікування. Необхідно відмовитися від шкідливих звичок та зробити раціон харчування більш корисним. Виключіть з раціону відверто шкідливі продукти, наприклад, фастфуд, і додайте волоські горіхи. Харчування має бути раціональним, рекомендовано знизити кількість цукру, кофеїну та уважніше ставитися до оброблених харчових продуктів. Якщо пара – вегетаріанці, обов’язково треба сказати про це лікареві й гінеколог або андролог підберуть препарати для усунення дефіциту мікроелементів і вітамінів. Також бажано вивчити інформацію про перебіг вагітності та перші місяці життя малюка, щоб бути готовою до майбутніх змін.

Про те, як готуватися до материнства вже стільки всього проговорено.

А як же тато? Сучасне суспільство давно дійшло висновку, що батько має повноцінно розділяти з мамою турботу про немовля. А значить, йому варто і повноцінно готуватися до батьківства. Але як?

Чоловіки не виношують дитину, але це не означає, що вони не є частиною вагітності. Якщо ваша партнерка страждає від токсикозу чи печії, дізнайтесь про ці прояви вагітності більше. Так ви краще зможете її зрозуміти та підтримати. Коли прийде час пологів та догляду за немовлям, знання точно полегшать цей досвід. Прочитайте і про вагінальні пологи, про кесарський розтин, про те, як годувати грудьми та міняти памперси. Займіться власним здоров’ям. Це важливо і для вас, і для вашої дитини? Киньте курити – це підвищує ризики вроджених вад серця. Як там ваше харчування? Повноцінний та здоровий раціон наповнить енергією ваші дні (та ночі). А це ох як знадобиться з народженням дитини.

Наразі тати часто відвідують з дружиною сеанси ультразвукового дослідження, щоб мати можливість побачити дитину та дізнатись стать. Але бути поряд під час рутинного візиту лікаря теж важливо. Звичайно, це не так легко в завантаженому графіку сучасних батьків. Але ви можете поговорити з дружиною та вирішити, як організувати візити до лікаря так, щоб ви могли бути разом хоча б іноді.

За скільки часу треба починати підготовку

Рекомендовано почати підготовку за три місяці. Якщо це не перша вагітність, підготовка залежить від того, як протікала і як закінчилася попередня. Важливо проаналізувати, чи не було ускладнень і як їх попередити.

Якщо спроба не закінчилася пологами, важливо зрозуміти чому, пройти обстеження і лікування, дотримуватися всіх рекомендацій вашого лікаря. Оптимальним науково доведеним проміжком між вагітностями є інтервал не менше двох-трьох років.

Чому і як парі варто готуватись до вагітності

Також небажано “входити” у вагітність з інфекційними та гострими захворюваннями, або хронічними в стадії загострення. Також існує низка захворювань, за яких протипоказано виношування вагітності через загрозу для життя жінки. Мова про важку ваду серця з порушенням кровообігу або декомпенсовані соматичні захворювання (цукровий діабет), променева або хіміотерапія за певних ракових захворювань – тимчасове протипоказання до вагітності.
На етапі планування вагітності потрібно проконсультуватися у:

акушер-гінеколога;

мамолога

терапевта або сімейного лікаря;

кардіолога;

невролога;

стоматолога;

інших фахівців, якщо є хронічні захворювання.

Чи потрібна консультація генетика?

Якщо партнери здорові та їх вік від 20 до 35 років (для чоловіків – до 40 років), консультація генетика не є обов’язковою. Окрім вікових причин, приводом для такої консультації можуть бути:

в роду одного з пари були спадкові захворювання;

один чи обидва партнери працювали на шкідливих виробництвах;

якщо раніше хоча б у одного з пари були випадки народження мертвих дітей або дітей з вадами розвитку;

при тривалому безплідді, невиношуванні та викиднях, пологах на ранніх термінах;

якщо один чи обидва з пари довгий час проживали на екологічно несприятливій території.

При наявності хронічних захворювань або ризику ускладнень вагітності можуть знадобитися й інші обстеження. Важливо, щоб лікар розробив програму індивідуально, враховуючи всі особливості організму пацієнтки та її вік.

Раніше жінок після 35 років називали “старородящими”, але в наш час планка репродуктивного віку вище. При правильній підготовці до зачаття та турботі про своє здоров’я вагітність може пройти успішно без будь-яких особливостей. Потрібно враховувати тільки, що після 35 років збільшується ризик втрати вагітності та більш уважно ставитися до всіх сигналів свого організму.

Підготуйтеся до вагітності психологічно

Майбутні батьки повинні розуміти, як зміниться їхнє життя, хотіти цього та бути до цього готовими.

Психологи радять парам визначити, чому вони хочуть дитину, чи не намагаються таким чином вирішити якісь проблеми у відносинах. Якщо вони є, вирішити їх бажано до зачаття. Під час вагітності та після пологів емоційний стан жінки часто змінюється, тому їй особливо необхідні розуміння та підтримка партнера.

Чому і як парі варто готуватись до вагітності

Бажано обговорити з майбутнім татом всі питання щодо вагітності, пологів та догляду за малюком. Можна заздалегідь визначити, хто які обов’язки виконуватиме. Протягом першого року дитина потребує годування кожні 3-6 годин та часто прокидається ночами. До цього також потрібно емоційно підготуватися та заздалегідь домовитися з членами родини про допомогу.

При бажанні можна відвідати психотерапевта або перинатального психолога. Фахівець допоможе психологічно налаштуватися на пологи та народження малюка.

Отже, ми змогли підготуватися до вагітності: пройшли всі аналізи та тести, перчитали сотні статтей, але що ж відчуває жінка коли завагітніла?!

Ознаки вагітності у дівчат можуть відрізнятися, але все ж є деяка закономірність, на яку треба звернути увагу:

збільшення молочних залоз

зміна гастрономічних пріорітетів

Слабкість та сонливість

Дратівливість

Нудота і головний біль

Величезна кількість енергії та сил.

Усвідомлена підготовка до зачаття – це запорука легкої вагітності та народження здорового малюка.


0