Пенсійна реформа від “Слуг народу”: що чекати українцям від введення пенсійних накопичень

Пенсійна реформа від "Слуг народу": що чекати українцям від введення пенсійних накопичень
Влада планує нарешті запустити другу, накопичувальну ланку пенсійної системи, аби працівники не лише “скидалися” на виплати теперішнім пенсіонерам, а й відкладали гроші собі.

На початку квітня 2021 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв запровадити таку систему до кінця 2021 року. Хоча ще в травні 2020 року він запевняв українців про реалістичність запуску накопичувальної ланки з 1 січня 2021 року, пише АСПІ

Чи не кожен уряд обіцяв провести пенсійну реформу, але жоден цього не зробив. Так триває вже 18 років – саме стільки діє закон, який передбачає існування накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Усі працівники і працедавці платять внески до Пенсійного фонду, і ці кошти йдуть на потреби нинішніх пенсіонерів. Пенсії нинішнім працівникам забезпечуватимуть наступні покоління українців. Так працює солідарна пенсійна система. Вона дає збій, коли нація старіє, тобто коли частка пенсіонерів зростає, а працездатних – ні.

За даними Пенсійного фонду, в Україні проживають близько 11,3 мільйонів пенсіонерів, а зайнятого населення – 16 мільйонів, понад 20% з яких працюють неофіційно, тобто за них не сплачуються внески до Пенсійного фонду. Виходить, що одинадцять офіційно працевлаштованих забезпечують десятьох пенсіонерів.

Чарівної пігулки, щоб зробити систему стійкою, а пенсіонерів – забезпеченими, немає. Проте зрозуміло, що лише солідарна ланка не може довго забезпечувати виплату пенсій. Зараз майже 40% пенсіонерів отримують 2-3 тисячі гривень. Ще 16% живуть на менш ніж 2 тисячі гривень, а 19% отримують від держави 3-4 тисячі гривень.

Отже, логічними виглядають пошуки нових способів заощаджування на старість. Обов’язкове накопичення під наглядом держави – один з них. Єдиного бачення, як запроваджувати другий пенсійний рівень, немає. Уряд пропонує заощаджувати 2% від нинішнього ЄСВ і 2% – від податку на доходи фізичних осіб.

Зрештою, і обов’язкові, і добровільні накопичення обмежені сталістю економіки, довірою до державних інституцій та розвитком ринку цінних паперів в Україні. Справа не лише в тому, як збирати заощадження. Не менш важливе питання – куди інвестувати кошти, щоб їх принаймні не “з’їла” інфляція.


155