Коли в Україні запрацюють ковід-паспорти і що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Коли в Україні запрацюють ковід-паспорти і що таке міжнародне свідоцтво про вакцинацію
В Україні COVID-сертифікати мають запрацювати від 1 липня в додатку “ДІЯ”. Вони будуть застосовуватися як в середині країни, так і за кордоном.

Документ буде доступний лише для українців, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, повідомляє ТСН.

Про те, чому не варто полювати за паперовими довідками, а слід дочекатися цифрового варіанту сертифікату – 9 червня.

Станом на сьогодні українцям, які мають щеплення від вірусу двома дозами вакцини, поки що видають міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Однак це документ старого зразка , який діє від 2005 року. Він містить інформацію української, та англійською мовами. Видається сімейними лікарями або в тому закладі, де їх щеплювали – на вимогу.

Це міжнародне свідоцтво не гарантує проходження кордонів. Полегшити перетин кордонів має так званий цифровий “ковідний” сертифікат.

Він формується на основі даних, які вже є в електронному вигляді. Під час вакцинації особисту інформацію , а також відомості про вакцину вносять в електронну систему. А вже від 1 липня в додатку “ДІЯ” автоматично з’явиться “ковідний” сертифікат. Його отримають усі українці , які щепилися двома дозами не залежно від назви препарату.

“Ковідний” цифровий сертифікат матиме QR-код. За його допомогою на кордоні можна буде перевірити інформацію про щеплення. Також цей документ від липня можна буде роздрукувати або на місці вакцинації , або у центрах надання адміністративних послуг. Так званий “паспорт” вакцинації буде використовуватися як для внутрішніх потреб так і для поїздок закордон.

COVID-сертифікат у додатку “ДІЯ” має з’явитися від 1 липня, а діяти у Європі почне, як тільки рада ЄС оголосить чинну дату.

Слід зазначити, що “ковідний” сертифікат матиме свій термін дії. Наймовірніше це буде 180 днів. Однак це питання це обговорюється в Європейському союзі. Україна приєднається до його рішення.


0