Бустерна доза антиковідної вакцини та додаткова: у МОЗ пояснили різницю

Ревакцинальна та додаткова дози щеплення проти COVID-19 є зовсім різними.

Про це у коментарі УНІАН розповів міністр охорони здоров’я Віктора Ляшка.

“Це різні речі. Бустерна доза – це доза, яку вводять, щоб посилити ефективність вакцини, яка з часом знижується. Додаткова доза – це доза, яку вводять, щоб убезпечити людей, у яких через тяжкі хвороби дві дози вакцини можуть не дати належного захисту”, – пояснив Ляшко.

Він нагадав, що ревакцинальну дозу вже ввели для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу як для груп ризику за професією. Вони можуть отримати її щонайменше через 6 місяців з дати отримання другої дози. Станом на сьогодні ревакцинальну дозу вже отримало 367 осіб.

“Також, згідно з рекомендаціями НТГЕІ, ревакцинація проводиться так: бустер м-РНК вакцинами Modernа та Pfizer на усі типи вакцини. Наприклад, якщо базова вакцинація у вас була зроблена CoronaVac або AstraZeneca, ревакцинальну дозу ви отримаєте мРНК вакциною”, – зазначив Ляшко.

Отримання ревакцинальної дози передбачає видачу документів про вакцинацію, які будуть чинними 270 днів від дати останнього щеплення проти COVID-19.

“Люди з рядом тяжких хвороб, в яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28 днів після основного курсу щеплень, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися”, – розповів Ляшко.

Отримати додаткову дозу вакцини можуть:

люди з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо);

люди з ВІЛ-інфекцією;

люди після трансплантації органів, трансплантації стовбурових клітин;

люди з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулювальну терапію;

люди після хімієтерапії або променевої терапії;

люди, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації.


373