Як правильно обрати спиртне на новорічні свята і не потрапити на фальсифікат

Під час новорічно-різдвяних свят в Україні традиційно зростає попит на алкогольні напої. Однак, купуючи горілку, вино або коньяк, необізнаному покупцеві досить важко відрізнити оригінальні напої від фальсифікату.

Про це йдеться у публікації ТСН.

Де купувати

Щоб не наражати себе на небезпеку, важливо купувати алкогольні напої у перевірених крамницях, краще – у великих торгових мережах, які не будуть псувати собі репутацію продажем неякісних напоїв.

Перевірки придбаного алкоголю в супермаркетах засвідчують незначні порушення — виробники не вказують усі найменування сортів винограду у винах чи не дотримуються технології приготування коньяку.

Окрім того, тут завжди видають чек, тому є можливість повернути продукт, якщо виникнуть запитання щодо його якості.

Найчастіше на фальсифікат можна натрапити у дрібних крамницях, кафе, на ринках або придбати через Інтернет. Часто в таких випадках факт покупки підтвердити неможливо, а придбати можна замість коньяку підфарбований етиловий спирт з ароматизатором.

Чому важлива ціна

Від ціни значною мірою залежить якість напою. Ціна не повинна бути меншою, ніж мінімальна. В Україні діють такі розцінки (за 0,5 л):

горілка (40%) – 89,4 грн;

пиво – 19,5 грн;

коньяк – 128,32 грн;

ігристе вино – 109 грн;

кріплене вино – 49 грн.

Ціна буде змінюватися залежно від того, яка витримка алкоголю, хто виробник, який склад.

Вино може коштувати дорожче, але в нього не можна додавати барвники, ароматизатори, розбавляти водою або чим-небудь ще. А ось “винний продукт” може бути підфарбований, у нього можуть додавати ароматизатори або розбавляти напій різними соками.

Під час вибору алкоголю можна порівняти ціну напою конкретної марки з її вартістю на перевірених сайтах великих торгових мереж. Якщо вона буде набагато меншою – варто задуматися, чи потрібно брати такий напій.

Акцизна марка

Щоб не придбати фальсифікат, обов’язково слід звернути увагу на акцизну марку – вона повинна бути на всіх алкогольних напоях.

На легальній продукції акцизна марка клеїться лише у суворо призначеному для її розміщення місці: збоку на горловині пляшки поверх ковпачка і знову на горловину пляшки – так, щоб вона розривалася під час відкривання товару.

Колір акцизної марки повинен відповідати виду напою. Марка для лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва виготовляється у зеленій кольоровій гамі, для імпортного – фіолетовій. Крім того, окрема кольорова гама є для винної продукції вітчизняного та імпортного виробництв.

Усі цифри на марці повинні бути чіткими. Зокрема, на неї наносяться реквізити, що відображають індекс регіону України, який відповідає місцерозташуванню виробника продукції і позначений двома цифрами (для вітчизняної продукції).

Якою повинна бути етикетка

Етикетка та контретикетка повинні міцно триматися на пляшці. Під етикеткою не повинно бути повітряних утворень і складок. Усі написи мають бути чіткими, містити повну та достовірну інформацію.

На фальшивки часто наклеюють тьмяні етикетки з розмитими написами. Оригінальні етикетки наклеюються на заводі автоматично, тому вони повинні бути рівні, без перекосів, розривів та слідів клею. Якщо розташування клею нерівномірне і на склі помітні його сліди, значить етикетки клеїлися не у заводських умовах.

Обов’язково повинен бути зазначений завод-виробник і його реквізити. Якщо такого напису немає, то і підприємства, можливо, теж.

На лицьовому боці повинна бути дата розливу, назва та адреса фірми-виробника, номер ліцензії, знак сертифікації. Дані про дату, час і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводом-виробником на кожну пляшку. Ці написи повинні бути чіткими та легко зчитуватися.

Що підробляють найчастіше

Найчастіше фальсифікат зустрічається у коньяках з витримкою понад три роки, а серед інших напоїв популярністю у виробників “самопалу” користуються горілка і віскі.

Найменше підробок – серед ігристих вин і лікерів.


202