Сама назва “солянка” походить від слова “селянка” – так називали сільських мешканок. Справа в тому, що здавна в селах готували оригінальне блюдо: в котлі змішувалися залишки різних продуктів і вода, масу варили до готовності і їли. Саме так народився рецепт збірної солянки. Згодом він трансформувався, доповнювався і зараз густий суп можна покуштувати в кращих ресторанах.
Впевнені, що саме сьогодні, першого січня, багатьом посмакує цей ароматний суп. Ба більше – продукти для його приготування точно знайдуться у холодильнику кожного буковинця у цей день.
Солянка з копченостями
грудинка копчена – 250 гр;
ковбаса сирокопчена – 150 гр;
морква – 150 гр;
цибуля ріпчаста – 50 гр;
картопля – 200 гр;
огірки солоні – 200 гр;
рослинна олія – 20 мл;
томатна паста – 50 гр;
лавровий лист – 1 шт;
сіль, цукор – за смаком;
маслини (за бажанням) – 100 гр;
кріп – 1 пучок;
лимон, сметана – за смаком.
Закип’ятити в каструлі 2.5 л. води. Цибулю і картоплю очистити, промити і нарізати кубиками. У киплячу воду покласти овочі, варити 15 хвилин.
Нарізати кубиками грудинку, ковбасу і огірки, моркву натерти на крупній тертці.
На сковороді розігріти олію, викласти моркву, тушкувати 2-3 хвилини, помішуючи. Додати ковбасу і грудинку, тушкувати ще 2-3 хвилини. Додати томатну пасту, долити води і перемішати. Посипати спеціями, цукром і сіллю. Викласти огірки, перемішати, тушкувати 5-7 хвилин.
Дочекатися, поки картопля стане м’якою, викласти зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додати лавровий лист і перемішати. Варити солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після цього прибрати блюдо з вогню і дати йому настоятися. Кріп промити, дрібно нарізати і додати в каструлю. Маслини, сметану і лимон викладати порційно в тарілки за бажанням.
113