На Новий рік мільйони українців балують себе традиційними для нашої країни стравами – олів’є, “шубою” і холодцем, “крабовим салатом”. Після пізнього новорічного застілля велика частина смакоти відправляється в холодильник і поїдається протягом декількох днів.
Наскільки безпечно доїдати “торішнє олів’є”, повідомляє “РБК-Україна”
Мікробіолог і бактеріолог Оксана Вольська попередила українців, що практика тривалого зберігання і поїдання “вчорашніх” новорічних страв загрожує проблемами зі здоров’ям.
Спеціаліст уточнила, що заправляти салати майонезом, сметаною, іншим соусом краще безпосередньо перед подачею на стіл.
Олів’є
Традиційний олів’є – найбільш швидкопсувний символ нового року. Заправлений салат може зберігатися не більше чотирьох годин навіть у холодильнику.
Якщо олів’є не заправляти, він може “прожити” до 40 годин, але при цьому такі інгредієнти, як цибулю і огірки в страву варто додавати перед подачею.
Залишки заправленого салату на столі краще викинути, а з ранку взяти підготовлений незаправлений салат, додати туди огірки та цибулю за смаком, заправити і можна продовжити святкувати.
“Шуба”, салат з крабовими паличками, фаршировані яйця і холодець
Для салату “Оселедець під шубою” або по-простому “шуба” термін зберігання складе 24 години, так як потрібен час на просочення, “крабовий салат” із заправкою протримається добу (48 годин без соусу), фаршировані яйця можна зберігати 2-3 дні (якщо вони варилися не менше 15 хвилин і розбиралися чистими руками).
Холодець у закладах громадського харчування повинен зберігатися не більше 24 годин, але вдома цей строк може становити 3-4 дні.
Крім того, бактеріолог вважає, що холодець можна навіть заморозити і зберігати так 1-2 дні. А якщо холодець вже набрид, розморозивши, на його основі можна приготувати першу страву – суп чи борщ.
27