Росія продовжує шантажувати Україну, вимагаючи вивезти всю отриману Україною зброю за межі країни

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова на брифінгу вирішила підтримати недипломатичну риторику свого президента, виступивши з цілою серією сюрреалістичних заяв щодо того, як знизити ескалацію, створену самою ж Російською Федерацією на українському кордоні.

Цитати Захарової, які більше скидаються на звичайний шантаж, опублікував сайт Міністерства закордонних справ Росії.

На думку Захарової, деескалації від Росії можна домогтися погодившись “лише” з кількома пунктами: з відкликанням з України західних військових інструкторів, вивезенням іноземних озброєнь та відмовою української сторони від спільних навчань з НАТО.

“Ми переконані, що добитися деескалації ситуації навколо України можна дуже швидко: для цього треба припинити постачання Україні озброєнь, відкликати з її території західних військових радників, інструкторів, припинити спільні навчання ЗСУ та країн НАТО, а також вивезти всі раніше надані Києву озброєння за межі української території”, — заявила Захарова.

Також у офіційного представника МЗС РФ роздратування викликала інформація про початок масштабних командно-штабних навчань Збройних Сил України.

“Під час цих навчань відпрацьовуватимуться бойові застосування протитанкових ракетних комплексів Next Generation Light Anti-tank Weapon та Javelin, вони отримані з Британії та США, а також турецьких безпілотників Bayraktar. Називаються українські навчання “Завірюха-2022. Сподіваюся, закінчиться не як у Пушкіна”, – сказала Захарова.

Вимоги ж Росії озвучені Захаровою щодо того, що і як має робити Україна — за рамками дипломатичного етикету.

“Якщо говорити про регіональну безпеку в широкому контексті, то для її зміцнення НАТО слід, окрім іншого, оголосити про відмову від політики “відчинених дверей”. Київ, у свою чергу, має повернутися до нейтрального позаблокового статусу, який був проголошений декларацією про суверенітет України” від 16.07.1990 року”, — резюмувала Захарова.


287