Україна вимагає від МАГАТЕ не підпускати російських окупантів до ЧАЕС і ЗАЕС ближче ніж на 30 км

Україна вимагає від МАГАТЕ офіційної фіксації міжнародною місією фактів захоплення Чорнобильської АЕС та Запорізької АЕС російськими агресорами.

В коментарі Інтерфакс-Україна міністр енергетики України Герман Галущенко висловив сподівання, що це стане стимулом для ухвалення жорстких рішень щодо забезпечення безпеки української атомної енергетики, а отже, і ядерної безпеки Європи та всього світу.

За його словами, Україна наголошує на необхідності негайного припинення вогню та заборони окупантам наближатися ближче ніж на 30 км до об’єктів атомної енергетики, а також звернення МАГАТЕ до НАТО щодо впровадження закритого неба над територією України з огляду на географію розташування АЕС на території країни.

Українська сторона вважає, що МАГАТЕ потрібно активізувати діяльність для координації запобігання актам ядерного тероризму на ЧАЕС, а також у плані гуманітарної та психологічної допомоги її персоналу з детальним документуванням подій.

Крім того, Галущенко заявив, що Україна наполягає на забороні доступу Росії до інтелектуальних та технологічних ресурсів МАГАТЕ та розірванні відносин із громадянами РФ, зайнятими у структурах ООН, що стосуються ядерної енергії. Також пропонуєтться негайно посилити моніторинг та контроль на інших українських АЕС.

“Україна також звернулася до Європейської комісії, ООН для проведення спеціальних місій із забезпечення ядерної безпеки в Україні та світі, а також встановлення всіх злочинів воєнної агресії РФ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів в Україні”, — додав міністр.

Українська сторона наполягає, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в країні встановила цілодобовий контроль та аналіз ситуації на всіх ядерних об’єктах, зокрема Чорнобильській та Запорізькій АЕС, а також інших діючих українських АЕС.

Після нічних боїв 5 березня, внаслідок яких на Запорізькій АЕС почалася пожежа, окупанти захопили адмінкорпус та прохідну на станцію. Персонал контролює стан енергоблоків і забезпечує їх експлуатацію, але змушений працювати під тиском озброєних російських військових.


155