Президент Туреччини заявив, що Україна готова йти на поступки РФ, Кулеба спростував його заяву

Президент Туреччини Ердоган вважає, що Росія та Україна близькі до консенсусу щодо чотирьох із шести пунктів переговорного процесу. Зокрема щодо статусу російської мови та вступу в НАТО. У МВС України заяву турецького президента спростували.

Про це він сказав на пресконференції після екстреного саміту НАТО, пише “Європейська правда”.

“Ми продовжимо переговори і з паном Путіним, і з паном Зеленським. Усі наші зусилля спрямовані на створення атмосфери миру, зближуючи двох лідерів. Як відомо, з таких питань, як НАТО, роззброєння, колективна безпека та використання російської мови як офіційної в роботах з технічної інфраструктури, майже існує консенсус в ході поточного технічного процесу в Білорусі”, – заявив Ердоган.

За його словами, немає консенсусу щодо питань територіальної приналежності Криму і Донбасу.

“Є питання Криму та Донбасу, на яке Україна не може погодитися. Я думаю, що пан Зеленський продемонстрував мудре керівництво з розумінням винести це питання на референдум, сказавши: “Це рішення має прийняти весь український народ”, – зазначив турецький президент.

Міністр закордонних справ Кулеба у коментарі УП спростував заяву Ердогана і наголосив, що немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих Ердоганом чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська.

“Немає жодного консенсусу з Росією щодо згаданих президентом Туреччини чотирьох пунктів. Зокрема, єдиною державною мовою в Україні є і буде українська. Та й загалом класифікація ключових тем переговорів на чотири або іншу кількість пунктів є некоректною”.

Він пояснив, що у підгрупах делегацій одночасно обговорюється багато різних питань. Переговорний процес йде надзвичайно важко.

За словами Кулеби, українська делегація зайняла сильну позицію і від своїх вимог не відмовляється.

Міністр підкреслив, що Україна наполягає, насамперед, на припиненні вогню, гарантіях безпеки та територіальній цілісності України.

Він висловив вдячність турецькій стороні і окремо президенту Ердогану за політичну та гуманітарну допомогу, а також дипломатичні зусилля задля припинення війни Росії проти України.


582