Шольц заявив про готовність постачати Україні сучасну німецьку бойову техніку

Війна Росії проти України є найбільшим викликом із усіх, що хвилюють уряд Німеччини.

Про це 11 серпня заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на прес-конференції у Берліні.

Війну, яку розв’язала Росія, Шольц назвав “жахливою” величезних зусиль, що вимагає від Німеччини, з надання допомоги Україні в її боротьбі за незалежність.

Шольц також заявив про відмову від колишнього курсу Німеччини не постачати озброєння у кризові регіони світу. Він повідомив про передачу для української армії останнім часом сучасної німецької бойової техніки, у тому числі й важкої, яку охарактеризував як “дуже ефективну”.

На думку канцлера ФРН, “Росія мислить категоріями 17-го, 18-го та 19-го століть, проводить імперську політику і вважає за можливе здійснювати напад на сусідню країну і захоплювати частину її території”. Однак він не назвав Путіна військовим злочинцем.

Відповідаючи на відповідне запитання кореспондента DW, Шольц заявив, що “це злочинна війна, у цьому немає жодних сумнівів”. Він нагадав про свій візит до України та свідчення скоєння військових злочинів російськими солдатами.

“Ми повинні вжити всіх заходів, щоб домогтися їхнього розслідування”, – підкреслив канцлер.

Що ж до самого Путіна, то, як зазначив Шольц, “російський президент несе відповідальність за цю війну, він вирішив її розпочати, і це жахлива, неприйнятна війна, яка порушує всі правила, про які ми домовлялися”.


258