У Міносвіти оновили навчальну програму в школі: що нового

У Міністерстві освіти України змінили навчальну програм для шкіл на майбутній навчальний рік. Відтепер в оновлених програмах СРСР будуть розглядати, як державу-імперію, а російську літературу вивчати не будуть.

Про це повідомили в МОН, пише molbuk.ua.

В історії України будуть більше вивчати насильство, яке радянська влада застосовувала до українців, а також опір, який чинили наші люди.

“Суттєві зміни пропонуються в частині найновішої історії, насамперед подій, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України. Передбачено повний (окремим навчальним блоком) розгляд російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році. Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України”, – зазначили в МОН.

Програму предмета “Захист України” посилено стало більше інформації про сучасну російсько-українську війну та Героїв цієї війни, про досвід ведення бойових дій. Також переглянуто та доповнено теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту.

У програмі предмета “Основи здоров’я” відтепер будуть вивчати питання, які пов’язані з ризиками воєнного часу: сигнали оповіщення населення, дії під час повітряної тривоги, обстрілу тощо, надійне і ненадійне укриття, протимінний захист та поводження з вибухонебезпечними і незнайомими предметами, надання домедичної допомоги та психологічної самодопомоги тощо.

Зміст програми з основ правознавства, громадянської освіти розширено вивченням тем, пов’язаних з правами людини, з російсько-українською війною та доповнено інформацією щодо Міжнародного гуманітарного права.

У програмі з географії додано інформацію про Республіку Корея, її місце у сучасній політичній карті світу, модель економіки, міжнародні зв’язки України з Республікою Корея.

Програми предметів “Зарубіжна література”, “Література (молдовська та зарубіжна/румунська та зарубіжна/угорська та зарубіжна)” змінено в частині вивчення творів російських та білоруських письменників. Із змісту програм вилучено твори російських і білоруських авторів. Замість них будуть вивчатись такі письменники, як: Жан де Лафонтен, О. Генрі, Анна Ґавальда, У. Старк, Джон Бойн, Е. Шмітт, Йозеф Рот, А. Гранах тощо.


404