«Путін дуже спізнився»: відомий експерт у коментарі для «МБ» – про часткову мобілізацію в РФ

«Путін дуже спізнився»: відомий експерт у коментарі для «МБ» – про часткову мобілізацію в РФ

Указ про часткову мобілізацію в РФ може зіграти з Владіміром Путіном та загалом із Росією злий жарт. Вона прискорить ті незворотні процеси у суспільстві, які там уже розпочалися.

Про це у коментарі molbuk.ua сказав відомий військовий експерт Олег Жданов, із яким вдалося поспілкуватися по телефону.

Зокрема, на запитання, як часткова мобілізація в РФ може вплинути на хід війни в Україні, Олег Жданов зазначив:

“Тут може бути декілька сценаріїв. У будь-якому випадку Путін дуже спізнився з цим рішенням. Тож якщо і буде якась зміна чи вплив на хід бойових дій, – це станеться не раніше нового року, а може, навіть і пізніше. Бо ж перший сформований підрозділ вони зможуть зібрати і навчити не раніше ніж за два-три місяці.

Другий момент. У російському суспільстві відбуваються незворотні процеси. Тож це оголошення часткової мобілізації може їх зрушити з місця і прискорити. Я маю на увазі розкол російського суспільства на тих, хто підтримує і не підтримує війну. Зараз почнеться: “Ви ідіть, а ми не підемо; я за війну, а я проти війни” і так далі. Тож це може зіграти злий жарт із Російською Федерацією. Скоріш за все, так і буде. Ця мобілізація просто прискорить ті незворотні процеси, які там розпочалися.

Російське суспільство ставить головне питання: чому за втрат менш як шість тисяч треба призвати ще 300 тисяч? Що, армія вже закінчилася? Люди ж не такі дурні, як думає влада, вони від неї значно розумніші. Бо людей багато, а влади мало. Тож тут дуже багато питань.

Хоча загалом процес був очікуваний. І дуже цікаво подивитися, як будуть розвиватися події. На мій погляд, вони будуть не на користь Путіна й оточення”.

Щодо тривалості та ходу війни, то вони залежать від постачання Україні озброєння, вважає експерт.

“Хід та тривалість війни залежать від постачання озброєння. Якби Захід поквапився, то ці 300 тисяч російських військових можуть просто запізнитися. Поки їх зберуть, то вже й війна закінчиться. Але це за умови, якщо Захід почне надавати озброєння у необхідній кількості”.

Жданов не виключає, що звірства росіян на Харківщині, на свідчення яких тепер натрапляють українські військові після звільнення окупованих територій, можуть стати поштовхом для пришвидшення та збільшення поставок озброєння. Проте зауважує, що у США свій погляд на війну в Україні.

“Їхнє головне завдання у цій війні – змістити Путіна та його прибічників. Поки що, бачите, трон хитається, але ще не падає”, – зауважив Олег Жданов.

Нагадаємо, 21 вересня президент РФ Владімір Путін оголосив у країні часткову мобілізацію.

“Для захисту Росії, її суверенітету і цілісності вважаю за необхідне підтримати пропозицію про проведення часткової мобілізації”, – сказав Владімір Путін.

За його словами, призову підлягатимуть тільки громадяни, які перебувають у запасі. Вони проходитимуть додаткову підготовку з урахуванням війни в Україні.

Мобілізація розпочалася з дня її оголошення – 21 вересня.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що мобілізують 300 тисяч резервістів.

“У Росії великий мобілізаційний ресурс. Під час часткової мобілізації призвуть 300 тисяч резервістів загалом”, – сказав Шойгу.


351