На одну вакансію 8 осіб: українців попередили, що рівень безробіття зростатиме

Кількість вакансій на ринку праці зменшилося більше, ніж у два рази, і на одну вакансію претендують 8 безробітних.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки з посиланням на міністра Юлію Свириденко.

“Через війну ми прогнозуємо близько 30% падіння економіки, і як наслідок – зростання рівня безробіття. За інформацією служби зайнятості, з початку військових дій статус безробітного отримали 404 тисяч громадян. Зараз 230 тисяч зареєстрованих безробітних, які отримують допомогу по безробіттю. При цьому істотно, більш ніж удвічі, зменшилася кількість вакансій на ринку праці – на сьогодні їх всього 31 тисяча, тобто на одну вакансію претендує 8 безробітних”, – розповіла Свириденко.

Вона зазначила, що уряд ввів комплекс заходів, спрямованих на підвищення рівня зайнятості, зокрема, це програма “єРобота”, за якою українці мають можливість отримати мікрогранти до 250 тисяч гривень на початок або розширення бізнесу, гранти до декількох мільйонів – на розвиток переробних підприємств, закладки садів, теплиць.

Серед інших програм стимулювання зайнятості Свириденко назвала надання компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, якою скористалися вже 9 тисяч підприємців, залучення безробітних до “армії відновлення” за їх участю у суспільно корисних роботах.

“Для тих, хто зараз залишився без роботи та хоче працювати, ми пропонуємо долучитися до суспільно корисних робіт і отримувати щонайменше мінімальну заробітну плату, яку гарантує держава. При цьому місцева влада за рахунок власних коштів може збільшити оплату за таку роботу”, – зазначила міністр.

За її словами, центри зайнятості також пропонують різні програми перекваліфікації, які дають можливість людям отримати нову затребувану на ринку спеціальність. Зокрема, для людей старше 45 років, ветеранів, внутрішньо переміщених осіб є можливість отримати ваучер на навчання для зміни спеціальності.


96