Альтернатива крадіжці: у центрі Лозової вкрали дерева, які нескладно придбати в інтернеті +vd

Вкрали ялівець, ТРК Сігма

Замість новорічної ялинки у когось з лозівчан був крадений декоративний ялівець. 23 грудня невідомі поцупили з клумби у сквері Шевченка 3 дерева.

Видерли з коренем

У 2013 році клумби у лозівському сквері Шевченка засадили хвойними деревами: центральну ялинку оточують туї та ялівець. Але у первозданному вигляді композиція протрималася недовго: майже одразу невідомі вкрали один ялівець.

За тиждень до Нового року зникли ще три дерева. Зимовий крадій діяв безжально.

“Саджанці кущів ялівцю були вирвані прямо з кореневою системою. Викрали 3 кущі на суму 420 гривень. 24 грудня ми одразу звернулися до правоохоронних органів з листом про те, щоб знайшли людей, які вкрали наші саджанці”, – говорить Світлана Васильєва, начальник відділу благоустрою управління ЖКГ та будівництва Лозівської міськради.

Міліція просить повідомляти

За інформацією Лозівського міськвідділу міліції, зеленого крадія ще шукають. Якщо знайдуть, йому загрожує або штраф — мінімум 850 гривень, або громадські роботи до 30 робочих днів, або й позбавлення волі до 3 років.

Однак розшукувати подібних злодіїв складно, визнають правоохоронці: на клумбі не залишається відбитків пальців, а свідки, якщо такі і є, міліцію не викликають. Хоча одного дзвінка може бути достатньо, щоб злодія схопили на гарячому.

На місці вкрадених дерев у сквері Шевченка комунальники планують посадити нові. Щоб їх не крали далі, у зеленому господарстві пропонують хоча б контролювати ринок збуту саджанців у Лозовій.

“У тих людей, які саджають дерева (у дворах — ред.), запитувати чеки. Не продавати на ринку без чеків. Ну, не знаю. Якісь заходи потрібно було вживати”, — вважає озеленювач Тетяна Тітова з комунального підприємства “Еко-Сан”.

Крадуть не бідні?

Ялівець скельний, ТРК СігмаЯк свідчать озеленювачі, декоративними деревами часто цікавляться небідні люди. Під’їжджають на машинах до працівників зеленого господарства, коли ті саджають дерева чи квіти, і пропонують продати саджанці. Довести це неможливо, але комунальники помітили: там, де напередодні запитували, на ранок зникає дерево.

У грудневому випадку нічого незрозумілого у мотивації зелених крадіїв у міському жилкомунгоспі не бачать. Ялівець скельний — це дуже красивий кущ зелено-блакитного кольору. Він має вигляд свічечки, росте дуже повільно, але виростає до 10 метрів заввишки.

40 гривень за саджанець

Ялівець скельний легко замовити в інтернеті. Одна маленька рослина у горщику коштує 40 гривень. Це вчетверо менші кущики, ніж ростуть у сквері Шевченка.

Утім, якщо б невідомий крадій погодився на таку альтернативу, то з пересилкою 3 деревця обійшлися б йому приблизно у 150 гривень. Легальна покупка майже вшестеро дешевша мінімального штрафу.

Валерія Гецко

 

{youtube}GRQ5F1GShZ0{/youtube}