США планують продати Польщі далекобійної зброї на 10 млрд доларів


США планують продати Польщі далекобійної зброї на 10 млрд доларів

Йдеться, зокрема, про придбання 18 пускових установок M142 для HIMARS

Сполучені Штати дали попередню згоду на продаж Польщі озброєнь загальною вартістю близько 10 млрд доларів. Про це йдеться в поширеному повідомленні Агентства зі співробітництва у сфері безпеки міністерства оборони США.

Йдеться про придбання 18 пускових установок M142 для HIMARS; 468 комплектів модулів заряджання пускових установок HIMARS; 45 армійських тактичних ракетних систем ATACMS; і загалом 1514 пускових установок для РСЗВ GMLRS різної модифікації.

Також польська сторона прохала США про навчально-тренувальні ракети, допоміжне обладнання, засоби зв’язку, запасні й ремонтні частини та інше супутнє обладнання, а ще про підготовку військових та інженерно-технічні і логістичні послуги уряду США й підрядників.

«Запропонований продаж сприятиме досягненню зовнішньополітичних цілей і цілей національної безпеки Сполучених Штатів шляхом посилення безпеки країни-члена НАТО, яка є рушієм політичної стабільності і економічного прогресу в Європі», – зазначається в повідомленні.

Підкреслюється, що продаж не змінить «основний військовий баланс» у регіоні та не матиме негативного впливу на обороноздатність США.

Перший контракт на придбання американських реактивних систем залпового вогню HIMARS був підписаний у 2019 році. Тоді в межах міжурядової угоди міністерство національної оборони Польщі замовило 20 систем залпового вогню HIMARS у американського оборонного гіганта Lockheed Martin, з яких дві мали бути для бойового застосування і дві – для навчання.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter