ЄС після тривалих суперечок узгодив спільну закупівлю снарядів для України

Посли Європейського Союзу в середу, 3 травня, погодили схему спільної закупівлі боєприпасів для України після тижнів суперечок, які глибоко розчаровували українських посадовців. Про досягнення домовленості повідомило головування Швеції у Раді ЄС.

Посли країн-членів ЄС схвалили угоду на зустрічі в Брюсселі, поклавши край суперечці щодо умов укладання контрактів.

«Посли ЄС схвалили рішення про надання допомоги в рамках Європейського фонду миру для підтримки Збройних сил України у розмірі 1 мільярд євро для спільної закупівлі боєприпасів та ракет», – заявило головування Швеції у Раді ЄС.

Деталі угоди, якої вдалось досягти представникам ЄС, наразі публічно невідомі. Схема спільних закупівель є частиною ширшого плану ЄС передати 1 мільйон артилерійських снарядів і ракет Україні протягом наступних 12 місяців, зазначає «Європейська правда».

Міністри закордонних справ ЄС схвалили загальний план у березні, але схема закупівель зайшла у глухий кут, оскільки уряди сперечалися щодо умов контрактів.

Країни ЄС погодилися обмежити схему компаніями з ЄС і Норвегії, яка має тісні економічні зв’язки з Євросоюзом. Але, за словами джерел, Франція наполягала на тому, щоб саме виробництво боєприпасів відбувалося в ЄС. Така позиція розчарувала інших членів ЄС, включаючи східні та балтійські країни, Німеччину та Нідерланди. Німецький оборонпром, наприклад, імпортує деякі необхідні компоненти з Британії, яка вже не член ЄС, і у разі схвалення підходу Франції ці компанії не могли би претендувати на контракт.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше висловлював розчарування тим, що реалізація цього важливого рішення ЄС гальмується.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter