У Тбілісі приземлився перший за чотири роки літак із Москви

Протестувальники зустріли перший рейс з Москви транспарантами зі словами

Російський пасажирський літак у п’ятницю, 19 травня, приземлився в Грузії вперше з 2019 року. Це сталося після скасування заборони на польоти до цієї країни російським президентом Владіміром Путіним минулого тижня. Про це повідомляє «Ехо Кавказу».

Літак авіакомпанії «Азимут» приземлився о 13:17 за місцевим часом у аеропорту столиці Грузії Тбілісі. Цю подію грузинські активісти зустріли протестом на летовищі, під час якого затримали кількох учасників акції. Люди зустрілися на площі Першої республіки в Тбілісі, після чого попрямували колоною до столичного міжнародного аеропорту. Пасажирів рейсу Москва-Тбілісі вони зустріли транспарантами, свистом і вигуками.

Першим рейсом з Москви до Тбілісі прилетіла делегація прокремлівських політиків та громадських діячів. Серед них – голова громадської організації «Солідарність заради миру» Мераб Чікашвілі, директор грузино-російського громадського центру імені Примакова Дмитро Лорткіпанідзе, член організації «Солідарність заради миру» Михайло Жгенті, член «Соціалістичного руху Грузії» Темур Піпія, керівник центру Грузинсько-російської дружби Валерій Кварацхелія, екс-депутат парламенту Грузії Темур Маісурадзе, бізнесмен Мамука Піпія.

Згодом стало відомо, що в аеропорту затримали кількох опозиційних активістів.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вже відреагувала на прибуття рейсу з РФ, назвавши його «небажаним».

«Незважаючи на спротив грузинського народу, Росія приземлила свій небажаний рейс у Тбілісі», – написала Зурабішвілі у Twitter.

Водночас Агентство цивільної авіації Грузії допустило ще одну російську компанію до польотів в країну – Red Wings. Як йдеться у повідомленні агентства у Facebook, з 2 червня цього року авіакомпанія здійснюватиме рейси Сочі – Тбілісі – Сочі та Москва – Кутаїсі – Москва тричі на тиждень. У агенції зазначили, що Red Wings не перебуває в санкційному списку ЄС.

Зазначимо, що 10 травня президент РФ Владімір Путін підписав укази про скасування візового режиму для громадян Грузії з 15 травня і про зняття заборони на повітряні перевезення з РФ у Грузію, що діяла з 2019 року.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала рішення Москви «провокацією», яка викличе політичну напругу в країні. Оскільки Грузія є парламентською республікою, повноваження президента у ній суттєво обмежені. Уряд Грузії, на відміну від президентки, підтримав рішення РФ про відновлення авіасполучення.

Крім того, за словами Держдепартаменту США, у той час, як багато західних країн закрили небо російським літакам, компанії в грузинських аеропортах можуть опинитися під загрозою санкцій у разі обслуговування літаків, що підлягають імпортному та експортному контролю.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter