Єврокомісія продовжила заборону на експорт українського зерна до п’яти країн


Єврокомісія продовжила заборону на експорт українського зерна до п’яти країн

Європейська комісія продовжила заборону на експорт українського зерна до п’ятьох країн: Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії, повідомила польська агенція PAP з посиланням на свої джерела в ЄК. Заборону, яка мала би завершитися в червні, продовжили до середини вересня.

Йдеться про заборону експорту з України до цих країн пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку.

Заборона на експорт Україною зерна до цих п’яти країн почала діяти 2 травня. Передбачалося, що вона припинить діяти 5 червня. Раніше згадані країни просили Єврокомісію продовжити цю заборону до кінця року. Водночас накладені обмеження не стосуються транзиту зерна з України через ці країни. Польський аграрний міністр Роберт Телус раніше повідомляв, що заборона діятиме до 15 вересня.

Згодом цю інформацію підтвердили в польському уряді.

Єврокомісія наразі не виступала з офіційною заявою з цього приводу.

Заборону на експорт Україною пшениці, кукурудзи, а також насіння соняшнику та ріпаку до Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії Єврокомісія ухвалила в обмін на скасування ними заборони на імпорт з України всієї аграрної та харчової продукції, яку вони ввели в середині квітня. Також фермерам з цих країн Єврокомісія пообіцяла компенсацію на загальну суму 100 млн євро.

Україна виступає проти цих обмежень та неодноразово закликала їх скасувати. Водночас деякі країни, як-от Угорщина, взагалі закликали повернути мито на українське зерно.