Військовий заколот в Росії

Власник і ватажок ПВК «Вагнера» Євгеній Прігожин у п’ятницю увечері, 23 червня, звинуватив міноборони РФ у навмисному ракетному ударі по тилових таборах угрупування та оголосив про «марш справедливості проти російського міноборони».

Конфлікт між Прігожиним та військовим командуванням РФ триває вже кілька місяців. Сторони звинувачували одне одного у воєнних невдачах і вдавались до завуальованих погроз.

Загострення конфлікту почалося вранці 23 червня, коли Прігожин подав заяву до слідчого комітету на главу міноборони РФ Сєргєя Шойгу та начальника генштабу Валєрія Гєрасімова, звинувативши їх у «геноциді російського народу». Ближче до вечора Прігожин заявив, що російські війська нібито завдали ракетного удару по табору «вагнерівців».

Прігожин пригрозив помстою за обстріл таборів ПВК «Вагнера».

«Ми ухвалили рішення, як відповімо на цей злочин. Наступний крок за нами! Тих, хто намагатиметься чинити опір, ми знищуватимемо. Ми розберемося з тими, хто знищує російських солдатів», – зазначив ватажок військових найманців, «прикрасивши» промову погрозами на адресу міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу.

Прігожин також заявив, що покарає винуватців ракетного обстрілу таборів ПВК «Вагнера» і закликав не чинити опору.

«Ті, хто намагатиметься чинити цей опір, ми вважатимемо, що це загроза, і знищуватимемо негайно, включаючи будь-які блокпости, які стали на нашому шляху, будь-яку авіацію, яку побачимо над своїми головами, – додав Пригожин. – Нас 25 тисяч, і ми йдемо розбиратися, чому в країні відбувається беззаконня». Він також пообіцяв «зупинити зло, яке несе військове керівництво країни».

Тоді ж у мережі з’явилось відео, що начебто демонструє наслідки ракетного удару по табору ПВК «Вагнера». Варто зазначити, що на ньому немає «безлічі загиблих», як про це стверджує Прігожин. На ньому двоє чоловіків перебувають на місці нібито нещодавно знищеного табору «вагнерівців» і обговорюють побачене.

На ці заяви ватажка ПВК «Вагнера» відреагувало міноборони РФ, назвавши їх провокацією. Дмітрій Пєсков, речник президента РФ, теж прокоментував заяви Прігожина. Він лаконічно заявив, що Владіміра Путіна поінформували про ситуацію з Пригожиним і ПВК «Вагнера». Натомість ФСБ Росії навіть заявила про відкриття кримінальної справи проти Прігожина через заклик до збройного заколоту. Близький до Прігожина генерал армії Сєргєй Суровікін також оприлюднив своє звернення, де закликав бійців ПВК «Вагнера» зупинитись «та підкоритись волі всенародно обраного президента РФ».

Російські силовики почали перекривати трасу з Москви до Ростова-на-Дону, споруджувати блокпости на в’їзді до Москви та посилення постів на кордоні із так званих «ДНР» та «ЛНР». У столиці РФ помітили велику кількість бронетехніки. Увесь цей час в мережі зʼявлялись десятки непідтверджених повідомлень і відвертих фейків: Telegram-канали писали то про стрілянину між «вагнерівцями» і військовими РФ, то про перехід російської армії на сторону Прігожина.

Приблизно в 01:30 на російському «Пєрвому каналі» показали екстрений випуск новин. В ньому Прігожина звинувачували в провокаціях та розповсюдженні фейків. О 2:00 Прігожин заявив, що його найманці перетнули російський кордон і рухаються до Ростова. Він закликав місцевих мешканців і силовиків не чинити опору і переходити на його сторону.

Ближче до ранку стало відомо, що «вагнерівці» по суті захопили Ростов. Станом 8:00 ПВК «Вагнер» захопили в Ростові штаб МО РФ, будівлю МВС та декілька інших важливих будівель. Ростов паралізований, в’їзди і виїзди міста перекрито.

Деякі з колон ПВК рухаються в напрямку Воронєжа. Спершу повідомлялось про нібито взяття найманцями цього міста, але згодом цю інформацію почали спростовувати.

Зранку, 24 червня, російський президент Владімір Путін у своєму зверненні заявив, що Росія веде «боротьбу за виживання», і в країні намагаються «організувати заколот». Путін заявив, що дії влади Росії «будуть жорсткими», а збройні сили та інші державні органи отримали необхідні накази. Він визнав, що ситуація в Ростові «залишається складною, фактично заблокована робота органів цивільного і військового управління». З ідетничною заявою про «ніж в спину» виступив і глава Чечні Рамзан Кадиров, який пообіцяв допомгти у придушенні бунту. У відповідь Прігожин заявив, що не вважає себе зрадником і збирається боротися з корупцією в Росії.

В ефірі російського «Пєрвого каналу» патріарх Кіріл закликав «молитися за Путіна та місцеву владу». У свою чергу, деякі російські пропагандисти та чиновники, які раніше публічно підтримували Прігожина – різко змінили свою думку. Наприклад, телеведучий Владімір Соловйов майже одразу повидаляв із своїх софмереж спільні фото з Прігожиним.

Наразі російськими Telegram-каналами шириться інформація про те, що військові РФ здаються без бою і не перешкоджають руху «вагнерівців». Водночас, повідомлялось про авіаудари армії РФ по колоні вагнерівців. За даними пропагандитських ЗМІ, у відповідь найманці ПВК «Вагнер» збили три вертольоти міноборони РФ.

В різних містах РФ фіксується польоти бойової авації та гелікоптерів. Місцеві Telegram-канали Воронєжа повідомляють, що там горить нафтобаза. Про причини пожежі наразі невідомо, однак російські пабліки стверджують, що загорянна сталось унаслідок авіаудару гелікоптера Ка-52.

«Вагнерівці» стверджують, що за минулу ніч їм вдалось збити один літак Ан-26 і три вертольоти російської армії: один Мі-35 і два Ми-8МТПР (гелікоптери РЕБ). Транспортно-бойовий вертоліт Мі-35 начебто знищили після того, як він завдав удару по колоні військової техніки ПВК «Вагнера» у Воронезькій області.

У Санкт-Пєтєрбургє російські поліцейські конфіскували у Євгєнія Прігожина 4 млрд рублів готівкою, які виявили у машині «Газель» у дворі його офісу. Очільник найманців підтвердив цю інформацію та заявив, що гроші тримали для виплати родинам загиблих «вагнерівців».

Партизани українського руху «Атеш» повідомили, що російські найманці готуються до боїв за захоплення складу ядерної зброї у Воронезькій області. Йдеться про «375 об’єкт “С” », розташований у місті Борісоглєбск.

На тлі повстання «вагнерівців» Владімір Путін зв’язався із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Лідер Туреччини заявив, що країна готова зробити внесок у врегулювання ситуації в Росії.

За даними журналіста-розслідувача Христо Грозева, літак Іл96-300ПУ Владіміра Путіна покинув Москву, куди намагаються прорватися російські найманці. Також о 14:44 злетів борт Ту-214ПУ. Водночас прес-секретар Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що російський диктатор залишається у столиці.

За даними видання «Важниє історії», російські еліти теж масово покидають Москву, побоюючись «вагнерівців». Зокрема йдеться про олігарха Аркадія Ротенберга, який вилетів у Баку, віцепрем’єра Росії Дєніса Мантурова, який прилетів до Туреччини, та олігарха Владіміра Потаніна, який вилетів до Санкт-Пєтєрбурга.

Ти часом до Ростова прибули кадирівці, відбуваються перші сутички з ПВК. На відео, опублікованих батальйоном «Ахмат» та очевидцями, свідчить, що кадирівці стягнули велику кількість техніки.

Губернатор Ліпєцкої області РФ Ігорь Артамонов о 16:29 в суботу, 24 червня, підтвердив, що по території області рухаються колони техніки ПВК «Вагнера» та попросив місцевих мешканців не виходити з домівок.


За інформацією видання «Верстка», колона проїжджає повз місто Єлець, розташоване за 428 км від Москви. Місто розташоване біля федеральної траси «Дон», яка сполучає Москву і Ростов-на-Дону. У самому місті силовики перекрили в’їзди та виїзди. Зазначається, що «вагнерівські» колони оминають Єлець місцевими та регіональними дорогами і намагаються не їхати трасою «Дон». Водночас ЗМІ повідомляють, що силовики Кремля перекопують дороги, щоб перекрити прохід найманцям.