Росію, Білорусь та Іран вирішили не запрошувати на церемонію вручення Нобелівської премії

Раніше низка політиків повідомляли, що бойкотуватимуть Нобелівський вечір через росіян

Нобелівський фонд вирішив скасував запрошення Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення премії в Стокгольмі. Про це йдеться у заяві Фонду, опублікованій у суботу, 2 вересня.

Як наголошують у Фонді, попереднє рішення запросити росіян, білорусів та іранців було покликано підкреслити цінності Нобелівської премії. У фонді згадали тогорічну премію миру, яку віддали правозахисникам із Росії та Білорусі, а також українцям, які документують воєнні злочини росіян.

«Ми визнаємо сильну реакцію у Швеції, яка повністю затьмарила це повідомлення. Тому ми вирішили повторити минулорічний виняток із звичайної практики – тобто не запрошувати послів Росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення Нобелівської премії в Стокгольмі», — зазначили в Нобелівському фонді.

Зазначимо, що у 2022 році Нобелівський фонд заявив, що посли Росії та Білорусі не будуть запрошені на бенкет через вторгнення Росії до України. Іран минулого року також не запросили — Тегеран уже давно стикається з критикою через порушення прав людини.

Як інформував ZAXID.NET, 1 вересня стало відомо, що Росію, Білорусь та Іран знову запросили на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премії в Стокгольмі, що спричинило скандал: чимало із запрошених гостей заявили, що бойкотуватимуть захід. Міністерство закордонних справ України засудило рішення запросити послів Росії та Білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії і наголосило, що це посилить відчуття безкарності в кремлі та призведе до нових злочинів.