Вище командування армії Польщі пішло у відставку через конфлікт із міністром оборони

Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш ПіотровськийГенерал Томаш Піотровський та Раймунд Анджейчак

Начальник Генерального штабу Збройних сил Польщі генерал Раймунд Анджейчак і командувач військами оперативного призначення генерал Томаш Піотровський подали заяви про відставку через конфлікт з главою Міністерства національної оборони Маріушем Блащаком. Про це у вівторок, 10 жовтня, пише Rzeczpospolita.

Видання нагадує, що коли з’явилася інформація про російську ракету, яка впала під Бидгощем, Блащак публічно звинуватив Піотровського в недбалості. З того часу роль Оперативного командування була маргіналізована. Блащак уникав роботи з оперативним командувачем і спрямовував завдання безпосередньо до Головного командування збройних сил.

Оперативне командування не залучили до формування військової оперативної групи «Підляшшя» для посилення польсько-білоруського кордону після інформації про те, що члени приватної військової компанії «Вагнер» перетнули кордон з Білоруссю.

Міністерство оборони Польщі вирішило відправити на кордон 10 тис. солдатів і це завдання було покладено на Головне командування збройних сил. Крім того, саме Головне командування відповідало за евакуацію поляків з Ізраїлю, хоча формально цим мало б займатися Оперативне командування.

На рішення генералів подати заяви про відставку також вплинуло використання армії у виборчій кампанії. Йшлося, зокрема, про ролик «Права і справедливості», в якому Маріуш Блащак оприлюднив документи, що стосуються планів оборонної операції країни. План, затверджений ще у 2011 році, полягав у тому, щоб зупинити ворога «на найвіддаленіших ділянках річок Вісли та Вєпша».

Під вечір 10 жовтня президент Польщі Анджей Дуда призначив нових найвищих командувачів Збройних сил. Генерал броні Вєслав Кукула став новим начальником Генерального штабу Війська Польського.


Вєслав Кукула став новим начальником Генерального штабу Війська Польського (фото Dowództwo Generalne)

Генерал дивізії Мацєй Кліш став новим оперативним командувачем Видів Збройних сил.


Новим оперативним командувачем Видів Збройних сил став Мацєй Кліш (фото Dowództwo Generalne)

Під час церемонії в Президентському палаці президент сказав, що новопризначені головнокомандувачі Війська Польського готові служити країні в найважчі моменти історії. Мацєй Кліш раніше був командувачем Сил територіальної оборони, а Вєслав Кукула – головнокомандувачем Видів Збройних сил.