Прем’єр Словенії підтримує надання Україні системи ППО С-300

Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша заявив у середу, що підтримує відправку в Україну систем протиповітряної оборони С-300.

Про це він сказав в ефірі CNN.

“Так, я підтримую це, тому що це обладнання, яке найбільше потребує Україна”, — сказав Янша.

“Я не підтримую багато говорити про те, що ми їм даємо” – додав він.

Янша також повідомив, що спілкувався з президентом України Володимиром Зеленським, який сказав йому, що його уряд готовий запропонувати українцям референдум щодо зміни конституції, щоб відмовитися від бажання України вступити в НАТО.

“Я думаю, що вони прийняли якесь прагматичне рішення, тому що після того, як вони виграють цю війну, я думаю, НАТО захоче, щоб вони приєдналися. Коли вони переможуть у цій війні, українська армія буде однією з найсильніших, якщо не найсильнішою армією на європейському континенті” – заявив прем’єр Словенії.

Раніше попередньо погодилася надати Україні одну систему С-300 для захисту від російських авіаударів Словаччина. Умовою Братислави було отримання заміни від держав НАТО, щоб захистити свій повітряний простір.

Довідка

С-300 — сімейство радянських зенітно-ракетних систем середнього радіуса дії. Серійне виробництво системи під індексом С-300ПТ було розпочато в 1975 році. В 1978 році були завершені випробування системи, а в 1979 році перший полк С-300 став на бойове чергування. Залежно від конкретного типу установки і ракет-перехоплювачів, максимальна дальність може сягати 150, 200, 300 кілометрів.


211