«Тепер королева може відпочити»: як буковинці відреагували на смерть Єлизавети ІІ

Сьогодні, 8 вересня, у віці 96 років у шотландському замку Балморал померла королева Великої Британії Єлизавета II.

На сумну звістку відреагував увесь світ, не залишилися осторонь і буковинці, пише molbuk.ua

У соцмережах згадують, якою була королева, і сумують, адже практично всі до неї ставилися з теплом та повагою. Окрім того, українці вдячні Єлизаветі за підтримку України у війні.

“Тета Єлизавета” – саме так один український блогер-репер нещодавно жартівливо, але доброзичливо звернувся зі словами подяки за підтримку України до Королеви Єлизавети ІІ. “Тета” – так на Заході України називають рідну тітку. У жартівливому, ніби родичанському зверненні того блогера – водночас і щирість визнання українцями людяності Її Величності, котра сьогодні завершила свій мудрий та славний життєвий шлях. Царство Небесне, тето Єлизавето! – написав декан філософсько-теологічного факультету ЧНУ Олександр Бродецький.

“Бути монархом – це робота, щоденна важка праця. Робочий день розпланований з ранку до ночі: ділові зустрічі з єпископами, таємними радниками, державними мужами. Прийоми на честь іноземних президентів, в тому числі таких екзотичних особистостей, як румунський диктатор Микола Чаушеску з дружиною або Хрущов із Булганіним.

Відвідування лікарень, військових частин, коледжів. Триста обідів на рік формального характеру. Обов’язкові навідування в домініони та колишні колонії з їхніми вождями та ритуальними танцями. При цьому спина завжди повинна бути прямою, погляд – прихильним, мова – зрозумілою та доброзичливою.

Відносини з непутящими синами-принцами – теж робота, а найчастіше публічна. На особисте життя залишалося всього два тижні, які королева проводила у Шотландії. Але й тут вона була змушена зустрічатися з місцевою знаттю. Ця королівська служба тривала 70 років. Як сказала би несправжня принцеса: “Це просто жах! ” Тепер королева нарешті може відпочити”, – написав поет Ігор Померанцев, який колись жив та навчався у Чернівцях.

Продюсер Чернівецької філії Суспільного мовника Максим Волошин зауважує, що королева зуміла гідно правити, не влізаючи у політичні чвари. Тоді як Чернівцям така здатність не притаманна.

“Надіюсь дожити до моменту, коли скажу, не “пішла епоха”, а “пішов…”. Це дійсно буде епохально. Королева була виваженою і доволі якісно дистанціювалась від політичної боротьби у Британії. Це риса, якої не існує у регіональному політичному болоті нашого древнього міста Чернівці”, – написав Максим Волошин.

“Велика велика велика Людина назавжди в історії і серцях”, – відреагувала письменниця Христя Венгринюк.

Наступним монархом Великої Британії став старший син королеви – 73-річний принц Чарльз. Його дружина, 75-річна Камілла, стала королевою-консортом (це означає, що дружина короля має рівний із ним соціальний статус і має жіночий еквівалент його монархічного титулу).

Нагадаємо, в четвер удень британську королеву взяли під медичний нагляд через занепокоєння лікарів станом її здоров’я. Після цього всі діти й онуки Єлизавети II вирушили до замку Балморал у Шотландії, а британський суспільний мовник BBC змінив сітку мовлення.

В останні місяці ЗМІ повідомляли про проблеми зі здоров’ям Єлизавети II, через які їй було важко пересуватися. У результаті вона не була присутня на низці заходів.

У червні цього року королева Великої Британії стала другим за тривалістю правління монархом у світі. Попереду неї виявився лише Людовік XIV, який правив у Франції з 1643 по 1715 роки.


195