День Гідності та Свободи 2023: заряджені гідністю та жагою свободи

День Гідності та Свободи 2023: заряджені гідністю та жагою свободи

В Україні відзначають десяту річницю початку Революції Гідності.

10 років тому, 21 листопада 2013 року, на майдан Незалежності у Києві люди вийшли, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє. 

Революція Гідності/Євромайдан – масовий громадянський протест, який тривав 94 дні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року. 

Подією, яка стала поштовхом для початку Революції Гідності,  було призупинення підготовки підписання Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною. Крім того, під час Вільнюського саміту Східного партнерства, який відбувся 28–29 листопада 2013 року, Віктор Янукович підтвердив відмову від підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС через політичний тиск із боку Кремля. А вже вночі 30 листопада 2013 року відбувся силовий розгін спецпідрозділом МВС «Беркут» мітингувальників, які з 21 листопада перебували на столичному майдані Незалежності на знак незгоди з рішенням керівництва країни.

Українці вже давно зробили свій європейський та цивілізаційний вибір і продовжують його захищати зі зброєю в руках.

Тож День Гідності та Свободи, який відзначається 21 листопада, обрано невипадково. Цей день установлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

З Днем Гідності та Свободи! Слава Україні!

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація