На Харківщині відбувся ветеранський форум

У заходів взяли участь представники профільних Міністерств, начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, очільники районів і громад, ветерани та керівники громадських організацій.

Загалом по всій території України зареєстровано понад 1,3 мільйона ветеранів, з них майже 40 тисяч в Харківській області. Для підтримки ветеранів та членів їх сімей, близьких полеглих воїнів діють державні та регіональні програми підтримки. 

«Кожен, реалізуючи на своїй посаді той чи інший елемент в частині реалізації політики має бути однією складовою величезної системи ветеранської політики,  працювати в інтересах досягнення спільної мети. Тому ми на сьогодні запроваджуємо стратегію ветеранської політики для того, щоб ті заходи, які вживаються, працювали в інтересах одного – максимального відновлення кожного захисника і захисниці: фізичного, ментального, і створення всіх умов для повноцінної реінтеграції і пошуку себе вже в цивільному житті», – зазначив заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько. 

В Харківській області діє регіональна програма підтримки Захисників і Захисниць та членів їх сімей. Цьогоріч з обласного та місцевих бюджетів на її реалізацію виділено понад 122,36 мільйона гривень. Програмою передбачена щомісячна адресна грошова допомога дітям загиблих воїнів, грошова допомога для покриття витрат на оплату послуг ЖКГ членам сімей загиблих Захисників і Захисниць України. Також фінансова допомога надається людям, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України. Відшкодування особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання під час захисту Батьківщини тощо. 

«Для нас важливо, аби про ці можливості знали, про ці програми доводили до наших військових, приймали програми в громадах для посилення соціального захисту. Разом з профільними Міністерствами вдосконалюємо процес реінтеграції військовослужбовців, які були звільнені зі служби. Окремий напрямок роботи реабілітація та протезування Захисників та Захисниць, які втратили кінцівки внаслідок бойових дій. Водночас велику роль відіграє ментальне здоров’я та працевлаштування. Наразі ця вся робота є пріоритетною», – зазначив Олег Синєгубов. 

Крім того, для реалізація комплексу заходів, спрямованих на забезпечення умов для переходу Захисників і Захисниць України від військової служби до цивільного життя на Харківщині створюється заклад «Ветеранський простір. “Пліч-о-пліч”». Заклад включатиме майданчики для індивідуальної роботи, неформального спілкування, проведення тренінгів, масових заходів, дозвілля, фізкультурно – спортивних заходів. 

«Підтримка українських воїнів та їх реінтеграція після звільнення з військової служби – одне з пріоритетних завдань для Харківщини. Мета створення закладу «Ветеранський простір. “Пліч-о-пліч”» полягає в наданні додаткових соціальних гарантій. Заклади надаватимуть послуги з інформаційно-консультативної підтримки, реабілітації та адаптації, психологічної, юридичної та соціальної допомога, культурно–просвітницьких та рекреаційних заходів тощо», – зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська. 

Водночас, в застосунку «Соціальні послуги Харківщини» працює розділ «Послуги для ветеранів», де можна дізнатися інформацію щодо пільг і гарантій, освітніх послуг, адміністративних послуг за принципом «Єдиного вікна», інформацію та консультацію. Також в розділі доступна функція «Підтримка осіб, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *