Спростування інформації щодо будівництва захисної споруди у Краснограді

В публікації Харківського антикорупційного центру оприлюднений матеріал щодо будівництва споруди цивільного захисту в Красноградському районі. Зокрема, щодо нібито завищених цін. Ця інформація не є коректною, оскільки вартість проєкту нового будівництва захисної споруди цивільного захисту залежить від обсягу та складності робіт.

Під час визначення вартості будівництва враховується низка факторів. Зокрема, тип ґрунту та близькість ґрунтових вод, що визначається на етапі проведення інженерно-геологічних вишукувань. Від рельєфу залежить обсяг робіт із вертикального планування, відводу поверхневих вод тощо. Також враховується підключення споруди до зовнішніх інженерних мереж електропостачання, водопостачання, теплопостачання та каналізації.

Крім того, на вартість будівництва об’єкту впливає наявність в зоні забудови зелених насаджень, які потребують знесення, потім заходів із озеленення. Обсяг робіт із відновлення елементів благоустрою порушених під час проведення будівельних робіт та відстань до звалища, на яке буде вивозитися сміття.

Також враховується дальність перевезення будівельних матеріалів, конструкцій та ґрунту в залежності від розташування відповідних баз, середня вартість матеріалів по регіону, рівень заробітної плати.

В даному випадку захисною спорудою цивільного захисту є сховище класу А-IV, а не протирадіаційне укриття. Це означає більш надійний ступень захисту від усіх чинників ураження: високих температур,шкідливих газів у зонах пожеж,вибухонебезпечних, радіоактивних, сильнодіючих отруйних речовин, обвалів і уламків зруйнованих будинків і споруд, засобів масового ураження,звичайних засобів ураження. Чим вище ступень захисту, тим більші витрати на будівництво.

Водночас, відповідно до діючих державних будівельних норм, проєктом передбачається два режими експлуатації вентиляційного обладнання: «чиста вентиляція»; «фільтровентиляція». Це також збільшує вартість будівництва.

На вартість будівництва також вплинуло те, що проєктом, відповідно до вимог державних будівельних норм, передбачено зонування приміщень для укриття учнів різних вікових груп. Виконання норми щодо зонування призводить до збільшення загальної площі об’єкта.

Тобто порівнювати проєкти виключно по ціні за 1 квадратний метр або по вартості на 1 учня у спорудах цивільного захисту – некоректно.

Проектом передбачено будівництво захисної споруди цивільного захисту, а не підземної школи, тож закупівля ноутбуків, проекторів, інтерактивних дошок не передбачена.

Придбання лопат, кувалд та шампурів – є обов’язковим елементом для наповнення пожежних щитів, наявність якого у сховищі є обов’язковим відповідно до норм пожежної безпеки та протипожежного законодавства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *