На Харківщині зареєстрували 289 випадків захворювання на Covid-19

Про це йшлося під час брифінгу в офіційному Медіацентрі ХОВА за участі директорки Харківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Любові Махоти та завідувачки кафедри ХНМУ Тетяни Чумаченко.

З 30 вересня в Україні розпочався новий епідемічний сезон 2024-2025 років захворюваності на грип, ГРВІ та Covid-19.

«За результатами дослідження вірусів SARS-CoV-2, виявлених у зразках, відібраних у хворих із симптомами ГРВІ, яке проводилося у лабораторіях Центру громадського здоров’я МОЗ України, в Харківській області зареєстровано циркуляцію коронавірусу типу FLIRT. За результатами щотижневого аналізу захворюваності на ГРВІ на сороковому тижні поточного року, з урахуванням випадків захворювання на Covid-19, в області зареєстровано 2307 хворих, з них 858 — діти віком до 17 років. Показник захворюваності становить 88,1 на 100 тисяч населення і не перевищує епідемічний поріг, що становить 78,8. Інтенсивність епідпроцесу — на низькому рівні. У структурі ГРВІ питома вага Covid-19 становить 12,5% — зареєстровано 289 хворих», — розповіла Любов Махота.

В умовах можливого розвитку подвійної епідемії — поєднання грипу та коронавірусної інфекції — одночасна вакцинація від грипу та Covid-19 є можливою, доцільною та безпечною. Щеплення проводяться вакцинами, що пройшли реєстрацію та дозволені до застосування: Ваксігрип Тетра та Джісі Флю, додала лікарка. 

За даними МОЗ України, понад 250 тисяч доз вакцини проти грипу пройшли державний контроль якості й найближчим часом надійдуть у продаж до аптек та закладів охорони здоров’я», — додала Любов Махота.

Цього року відзначається зростання кількості випадків мавпячої віспи у світі через появу нового штаму вірусу. У серпні 2024 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила мавпячу віспу надзвичайною ситуацією в сфері громадського здоров’я, що має міжнародне значення. За 8 місяців поточного року у світі зареєстровано близько 50 тисяч випадків захворювання.

«Інфікування людини відбувається при безпосередньому фізичному контакті з інфекційним висипом або біологічними рідинами хворого. Захворювання починається гостро та раптово з підвищенням температури тіла до 38-39 градусів, супроводжується болем у м’язах, нудотою, кашлем. Також характерним є збільшення лімфатичних вузлів. Діагноз підтверджується лабораторно», — розповіла Тетяна Чумаченко.

На Харківщині мавпяча віспа за весь період епіднагляду з 2022 року не реєструвалася. 

«Також хочу звернути увагу на актуальність хвороби Гарячки Західного Нілу. У 2024 році спостерігається значне зростання захворюваності на ГЗН у світі, зокрема в Ізраїлі, Греції, Італії та США. В Європі останній великий спалах стався п’ять років тому — у Румунії хворобу зафіксували у близько 7 тисяч осіб», — зазначила Тетяна Чумаченко.

Переносниками хвороби є комарі. Найчастіше природні осередки ГЗН утворюються на шляхах міграції перелітних птахів. В Україні інфіковані комарі виявлялися у 19 областях. На Харківщині природні осередки ГЗН не виявлені, — додала лікарка.

Вакцина для запобігання ГЗН наразі не розроблена. У разі появи симптомів гострого респіраторного захворювання після укусів комарів, лікарі радять негайно звертатися за медичною допомогою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *