За участю Глави держави відбулося вручення ліцензії на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС

Володимир Зеленський наголосив, що Україна робить усе можливе заради зміцнення надійності та безпеки й уникнення у майбутньому катастроф, подібних до трагедії на ЧАЕС.

«Ми дуже раді, що на цьому шляху Україна не одна і має широку підтримку міжнародних партнерів. І цей день – яскравий приклад і такої підтримки, і ефективності наших спільних дій. Сьогодні введено в експлуатацію нове сховище для відпрацьованого ядерного палива», – сказав Володимир Зеленський.

Голова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков вручив ліцензію виконувачу обов’язків генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Валерію Сейді.

Глава держави зауважив, що правильне поводження з відпрацьованим ядерним паливом – це невід’ємна частина ядерно-паливного циклу і є першочерговим на всіх етапах.

«Дуже важливо, що сьогодні отримано ліцензію на експлуатацію нового сховища – іншого, сучасного типу, що є більш технологічним, більш безпечним і має, що важливо, строк експлуатації до 100 років», – сказав Володимир Зеленський.

За словами Президента, реалізація цього спільного проєкту України та її міжнародних партнерів тривала понад 10 років. Володимир Зеленський подякував усім, хто брав участь у будівництві сховища.

«Це знаковий крок для безпеки в Чорнобильській зоні, безпеки в Україні, безпеки в Європі та в усьому світі. Крок, який ми робимо сьогодні з безмежною вдячністю та шаною всім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, а також з безмежною вірою та готовністю працювати заради безпечного, екологічного майбутнього наших дітей, наших наступних поколінь», – наголосив Президент.

Виконувач обов’язків генерального директора Чорнобильської АЕС Валерій Сейда зазначив, що ліцензія на експлуатацію СВЯП-2 підтверджує, що на цьому об’єкті впроваджені найсучасніші технології, які повністю відповідають нормативам України та рекомендаціям Міжнародного агентства з атомної енергії.

«За кілька років цей напрям безпечного переміщення ядерного палива буде одним із найважливіших напрямків діяльності нашого підприємства», – сказав він.

Сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) призначене для прийому, підготовки до зберігання й безпосереднього зберігання протягом 100 років відпрацьованих тепловидільних збірок Чорнобильської АЕС. СВЯП-2 прийме на довгострокове зберігання зі старого сховища СВЯП-1 відпрацьоване ядерне паливо у кількості близько 22 тис. паливних збірок. Термін перевезення всього відпрацьованого ядерного палива – близько 10 років. У грудні 2020 року завершено активну фазу «гарячих випробувань», під час яких до СВЯП-2 перевезено 186 відпрацьованих тепловидільних збірок.

Роботи з будівництва СВЯП-2 профінансовано з міжнародного рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, донором якого є Україна. Вартість проекту становить 448,2 млн євро.

Глава держави також поклав квіти до пам’ятника Героям Чорнобиля, який розташовано біля енергоблока ЧАЕС, на якому у 1986 році стався вибух. У церемонії взяли участь Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Присутні вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація