Аграрії Харківщини ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяли 217,8 тис. га

Це становить 49% прогнозних площ. Такі дані станом на 6 травня надали у Департаменті агропромислового розвитку ОДА.

«Надмірне зволоження верхнього шару ґрунту в окремих районах області ускладнювало роботи для завершення посіву ранніх зернових та сівби технічних культур, – повідомляють у департаменті. – Господарства області протягом I-ї декади травня продовжували посів ярих зернових та зернобобових культур, вносили добрива, готували ґрунт під посів пізніх с/г культур. Під час дощу роботи в полі припинялися».

Зокрема, станом на 6 травня посіяно по культурах:

– ярий ячмінь – 119,2 тис. га (95% до прогнозу);

– горох – 20,2 тис. га (98%);

– яра пшениця – 4,9 тис. га (83%);

– овес – 5,5 тис. га (89%);

– кукурудза на зерно – 64,5 тис. га (24%);

– гречка – 1,9 тис. га (31%);

– просо – 1,4 тис. га (12%).

Також сільгосппідприємства області провели посів технічних культур:

– соняшнику – 123,6 тис. га (22%);

– цукрових буряків – 2,8 тис. га (75%);

– сої – 1,5 тис. га (7%).

Проведено підживлення озимих зернових культур азотними добривами на площі 563,3 тис. га, або 94% до прогнозу.

«Дощі на початку I-ї декади травня сприяли поповненню вологозапасів під озимими культурами та ярими зерновими. Водночас прохолодна погода дещо стримувала розвиток ранніх ярих культур», – додають у департаменті.

Озимі культури продовжують вегетацію та перебувають у фазі весняного кущення. Стан рослин добрий, висота їх становила 13 – 20 см, а сформована кількість стебел на 1кв.м коливалася в межах від 590 до 815.

Наразі 87,9% посівів озимих зернових культур перебувають переважно у задовільному та доброму стані, решта 12% мають слабкий та зріджений стан, 0,05% посівів загинули (внаслідок весняних заморозків).

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація