З 2 липня на Гоптівці організують проведення експрес-тестування на COVID-19. Айна Тимчук

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук розповіла, як в області виконуватимуть нові умови перетину державного кордону з Російською Федерацією.

Згідно зі змінами до Постанови КМУ щодо запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з 2 липня усім, хто прибуває до України з Індії, Великої Британії, Ірландії, Російської Федерації або Португалії, необхідно проходити тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 – безпосередньо у пункті перетину державного кордону.

Додаткові заходи безпеки пов’язані з тим, що в цих країнах наразі активно розповсюджується дельта-штам вірусу.

«На Харківщині ми маємо два пункти перетину державного кордону: Харківський аеропорт та пункт пропуску Гоптівка. Щодо аеропорту – прямого сполучення з цими країнами ми не маємо. Можливо, буде певна кількість громадян, які летітимуть у Харків з цих країн з пересадкою, але загалом ми не очікуємо на великий потік. Питання тестування в аеропорті буде відпрацьовано в робочому режимі. Щодо Гоптівки – щоденно через пункт перетину кордону проходить близько 2000 громадян. Це значний потік, тож ми працюємо над тим, щоб організувати роботу в такий спосіб, щоб тестування проводилося швидко у комфортних для людей умовах», – розповіла голова Харківської ОДА.

Тестування на антиген коронавірусу проводитиметься під час проходження прикордонного контролю. Результати експрес-тестів будуть готові протягом півгодини.

Наразі на території пункту перетину кордону в Гоптівці облаштовують місця збору людей, які очікуватимуть на результат тестування. Усім, хто отримає негативний результат тесту, дозволять потрапити в Україну.

Якщо в іноземних громадян (або осіб без громадянства) не буде негативного результату тестування, проведеного в пункті пропуску, – прикордонники відмовлятимуть їм у перетині кордону України.

Що стосується громадян України (а також іноземців, які на постійній основі проживають на території України), котрі з тих чи інших причин не пройдуть тестування в пункті пропуску, – для них передбачено два варіанти наступних дій.

По-перше, вони зможуть зареєструватися у застосунку «Дій вдома» та відправитися на 14-денну самоізоляцію.

Для громадян, які відмовляться і від тестування, і від встановлення застосунку «Дій вдома» (або не мають місця для проходження самоізоляції), на території області визначені місця обсервації. Туди цих людей доставлятимуть з пункту перетину кордону для проходження 14-денного карантину. Супровід осіб, які підлягають обсервації, забезпечуватимуть працівники поліції.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація