У 2022 році місцеві бюджети отримають додаткове фінансування

Про це керівник Харківської ОДА Олександр Скакун повідомив під час урочистостей до Дня місцевого самоврядування, які відбулись у Будинку рад 7 грудня.

Олександр Скакун привітав із професійним святом депутатів Харківської обласної ради, ветеранів місцевого самоврядування та працівників виконавчого апарату, а також вручив їм почесні відзнаки ХОДА. 

«Це свято не тільки тих, хто працює в органах місцевої влади, депутатів, а й усіх громадян, виборців, які реально вболівають за проблеми, дбають про розквіт нашого регіону, про розквіт наших територіальних громад», – зазначив керівник ХОДА. 

Також він зауважив, що напередодні свята – 2 грудня – Верховна Рада прийняла закон Про Державний бюджет України, у якому є новації, що матимуть суттєвий вплив на місцеві бюджети. Зокрема, у 2022 році збільшиться норматив зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% за рахунок відповідного зменшення нормативного зарахування податку на доходи фізичних осіб до Державного бюджету. 

Крім того, як зазначив Олександр Скакун, у Держбюджеті-2022 передбачена додаткова дотація для проведення розрахунків протягом опалювального періоду – це приблизно 1,5 млрд грн. Облдержадміністрації розподілятимуть дотацію між місцевими бюджетами, значення індексу податкоспроможності яких менше ніж 0,9%. Більше ніж 3 млрд грн передбачено на фінансове забезпечення заходів з розвитку аеропортів та інфраструктури. До другого читання було також збільшено базову дотацію на 3 млн грн, реверсну дотацію – на 1,6 млн грн. 

«Ми бачимо, що децентралізація – одна з найуспішніших реформ в Україні. Реформа багатогранна, адже на її основі здійснюються суттєві зміни у більшості сфер життєдіяльності нашої країни. Тому наші з вами спільні зусилля і надалі сприятимуть успішній реалізації реформи, яка як надає вам нові повноваження, так і вимагає відповідальності. Бажаю всім у наступному році нових звершень у розбудові ваших громад, нашого регіону», – сказав керівник ХОДА.

Джерело: Харківська обласна державна адміністрація