Лозівські рятувальники радять, як не постраждати через піч +vd

Про вимоги, яких слід дотримуватися, щоб не поплатитися життям, нагадує Лозівське райуправління МНС.

З початку року на Лозівщині згоріло 5 людей. Це майже половина минулорічної статистики. Тоді загинули 12 чоловік. Основні причини пожеж – порушення правил безпеки під час користування засобами обігріву. Проблеми переважно виникають з пічним опаленням. Господарі мало приділяють уваги його обслуговуванню і нехтують правилами безпеки.

 

У будинку Бориса Виговського піч з’явилася нещодавно. Її встановили для надзвичайних випадків: виключать газ або він стане занадто дорогим. Зараз, у великі морози, господарі інколи розпалюють піч. Хоча вона і нова, пан Борис все одно не спускає з неї очей. Якомога частіше лазить на горище дивиться, чи все там у нормі. Каже, треба обов’язково білити витяжну трубу. Якщо десь буде щілина, то дим з неї забруднить побілену поверхню, тоді вчасно вдасться запобігти лиху. Не слід також опалювати сирими дровами, бо через них утворюється багато золи, а вона легко займається.

До правил безпеки, яких дотримуються у цьому домі, інспектор Володимир Гусаров додає ще кілька. Тверде паливо не повинне зберігатися напроти пічного отвору. Його обсяг не має бути більшим за добову норму. На поверхні печі забороняється зберігати легкозаймисті матеріали чи сушити домашній одяг. Не варто залишати біля печі без догляду дітей та тварин, прив’язувати до димоходів антени та усілякі дроти.

Щонайменше раз на три місяці піч слід почистити, а раз на рік оглядати. Якщо треба, варто позамазувати усі щілини.

Найважливіші правила користування піччю прописані у спеціальній пам’ятках. Їх рятувальники розносять приватними будинками. Дотримуватися цих умов безпеки не так вже і важко, переконані пожежні, особливо, коли усвідомлюєш, що це може вберегти твоє життя або життя твоїх рідних.

Анна Скрипник

 

{flv}10_02_2012_pich{/flv}