Корисна і смачна капуста Брюссельська: використання у кулінарії та корисні властивості

Брюссельська капуста

Брюссельська капуста – це одна з найпопулярніших овочів зимового періоду. Вона має невеликі головки, що складаються з багатьох маленьких плодів, схожих на карликову капусту. Ці плоди мають ніжний смак і відмінно поєднуються з іншими овочами, такими як морква, цибуля та карлик.

Для приготування брюссельської капусти можна використовувати різні способи. Один з найпростіших – це варення. Спочатку треба ретельно вимити капусту під холодною водою і видалити з неї зовнішні листки. Потім капусту розрізаємо на половинки і відправляємо у киплячу підсолену воду. Після десяти хвилин готування капусту відкидаємо на друшляк і заливаємо холодною водою, щоб зупинити процес готування.

Інший спосіб приготування – це тушкування. Спочатку потрібно нарізати моркву та цибулю кубиками і підсмажити їх на олії. Додайте до них капусту і трохи солі, перцю та інших спецій за смаком. Потім перемішуємо все разом і тушкуємо на невеликому вогні до готовності.

Брюссельська капуста і її користь

Брюссельська капуста є дуже корисним овочем, яке можна вживати в різноманітних стравах. Вона містить багато вітамінів, а також мінералів, які корисні для організму.

Для приготування брюссельської капусти спочатку потрібно ретельно помити овочі та видалити зелені листки. Потім можна класти їх цілими або розрізати на кілька частин, це залежить від особистого смаку. Якщо капусту розрізати, то рекомендується робити це на кілька частин або кубиками.

Для приготування брюссельської капусти в клярі, треба спочатку підготувати овочі. До капусти можна додати моркву та цибулю. Одного карлика брюссельської капусти можна взяти приблизно півлюдки моркви та трохи цибулі. Всі овочі потрібно тонко нашатирювати.

У каструлю з водою додаємо сіль та кубик бельгійського карлика. Потім відправляємо капусту у воду його варити до готовності. Капусту потрібно спочатку варити на великому вогні, а потім зменшити його. Коли капуста стане м’якою, вона готова.

У процесі приготування капусти можна додати різні приправи. Наприклад, можна додати трохи солі та перцю для підсмаження. Згодом, після вимкнення вогню, капусту перемішуємо та заливаємо воду через друшляк. Його потрібно трохи промити водою, щоб зняти з нього залишки солі.

Брюссельська капуста з клярі готова до вживання. Її можна подавати окремо або вживати в якості гарніру. Цей овоч дуже смачний та корисний для організму, тому його рекомендують вживати в холодну пору року.

Як приготувати брюссельську капусту

Як приготувати брюссельську капусту

Брюссельська капуста – це смачний овоч зимою, який можна вживати у різних стравах. Для приготування капусти треба підготувати декілька овочів та інших інгредієнтів.

Інгредієнти:

Інгредієнти:

  • Брюссельська капуста – 500 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчики
  • Олія – 2 столові ложки
  • Сіль – за смаком
  • Перець – за смаком

Приготування:

1. Спочатку потрібно добре промити брюссельську капусту та зняти верхні шари листків.

2. Моркву чистимо і ріжемо на кубики.

3. Цибулю порізати кубиками та часник нарізати тонкими пластинками.

4. Душлем велику каструлю з водою, додаємо сіль та велику ложку олії. Коли вода закипить, кладемо капусту й варимо 5 хвилин. Потім зберігаємо капусту в друшляку.

5. На сковороді розігріваємо одну ложку олії, додаємо цибулю та часник, смажимо, поки цибуля стане золотистою.

6. Додаємо моркву та смажимо, поки овочі будуть м’якими.

7. Добавляємо брюссельську капусту і перець. Змішуємо та смажимо ще 5 хвилин.

8. Страву можна прикрасити зеленню.

Тепер ви знаєте, як приготувати смачну брюссельську капусту. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтесь смаком цього овоча зимою!

Рецепти страв із брюссельської капусти

1. Карлик з брюссельською капустою

Для приготування цієї страви з брюссельської капусти вам знадобиться:

  • 300 г брюссельської капусти;
  • 1 цибуля;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • сіль за смаком;
  • чорний перець за смаком.

Спочатку очищуємо брюссельську капусту від зовнішніх листків. Потім ріжемо її навпіл. Цибулю чистимо та ріжемо кубиками.

На розігрітій рослинній олії обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Потім додаємо брюссельську капусту та продовжуємо смажити протягом 5 хвилин.

За смаком додаємо сіль та чорний перець. Потім покриваємо каструлю кришкою та готуємо карлика на слабкому вогні приблизно 20 хвилин до готовності.

Готовий карлик з брюссельською капустою можна подавати як гарнір до м’ясних страв або самостійно.

2. Кляр з брюссельською капустою

Для приготування цього оригінального кулінарного десерту з брюссельською капустою необхідно мати:

  • 200 г брюссельської капусти;
  • 1 морква;
  • 1 цибуля;
  • 2 яйця;
  • 3 столові ложки пшеничного борошна;
  • половину чайної ложки солі;
  • половину чайної ложки чорного перцю;
  • 0,5 л води.

Спочатку очищуємо брюссельську капусту від зовнішніх листків та ріжемо на кубики. Моркву та цибулю також чистимо та ріжемо на кубики.

У воді розчиняємо пшеничне борошно, додаємо яйця, сіль та перець. Потім змішуємо овочі з отриманою масою.

На розігрітій олії в сковороді кладемо ложкою отриману суміш та смажимо з двох сторін до золотистого кольору.

Готовий кляр з брюссельською капустою подаємо на стіл гарячим. Його можна полити вершковим соусом або подавати зі сметаною.

Салат з брюссельської капусти з яблуком та морквою

Цей салат – відмінний варіант страви для тих, хто полюбляє овочі. Брюссельська капуста та морква – це корисні продукти, які містять багато вітамінів та мінералів. Їх смакові якості поєднуються з яблуком, що робить страву освіжаючою та привабливою.

Для приготування салату з брюссельської капусти з яблуком та морквою потрібно наступні інгредієнти:

  • 200 г брюссельської капусти
  • 1 середнє яблуко
  • 1 середня морква
  • 1 маленький перець
  • 1 невелика цибуля
  • сіль за смаком

Спочатку ми очищаємо моркву та яблуко, а потім нашинковуємо їх на кубики. Брюссельську капусту розбираємо на листя та ріжемо їх на смужки. Перець очищаємо від насіння та ріжемо його на кубики. Цибульку ріжемо тонкими колечками.

Далі кладемо всі овочі в одну миску та додаємо сіль за смаком. Потім зберігаємо салат у холодильнику протягом 30-40 хвилин, щоб овочі добре промаринувалися.

Після цього готуємо клярі: беремо 2 ложки бельгійського брюссельського капусту, трохи солі та води. Ретельно перемішуємо, щоб утворився густий кляр. Після готовності кляру, відправляємо його в друшляк, щоб стекла зайвий вода.

Далі змішуємо овочі з яблуком та морквою з кляром. Салат готовий до подачі. Його можна подавати як окрему страву або в якості гарніру до головної страви.

Салат з брюссельської капусти з яблуком та морквою – це смачний та корисний варіант страви, який додасть різноманіття у ваше меню. Він може бути прекрасним доповненням до обіду або вечері, а також стане чудовим варіантом для зимових свят.

Салат з брюссельської капусти і овочів

Салат з брюссельської капусти і овочів

Приготування

Салат з брюссельської капусти і овочів – це ситна та смачна страва, яка ідеально підійде для холодної зимової пори. Для приготування цього салату потрібно трохи часу та уваги, але результат вартий зусиль.

Складові

Головним інгредієнтом цього салату є брюссельська капуста. Її потрібно покласти у киплячу воду і трохи підсолити. Після декількох хвилин кипіння капусту відсікаємо друшляком від води та кладемо в холодну воду, щоб зупинити процес готування. Таким чином, капуста залишиться хрусткою.

Окрім капусти, ми також використовуємо інші овочі: моркву, цибулю та плоди карлика. Всі ці овочі потрібно ретельно нарізати – капусту на кубики, моркву на тонкі соломки, а цибулю – на кільця.

Приготування клярі

Для приготування клярі потрібно змішати яйце з мукою, додати трохи солі і перцю за смаком. З брюссельської капусти видаляємо верхні листки і занурюємо карлика в кляр. Потім карлика видаляємо з кляру і обсмажуємо на розігрітій олії до золотистого кольору.

Овочі, такі як морква, цибуля та плоди карлика, обсмажуємо окремо на розігрітій олії до м’якості. Після цього всі овочі перемішуємо та додаємо капусту.

Заправка

Для заправки салату ми використовуємо сіль, перець та олію. Цю суміш додавайте поступово та змішуйте столовою ложкою, щоб всі овочі насичилися смаком. Якщо салат здається вам сухим, можна додати трохи води або олії.

Готовий салат з брюссельської капусти і овочів можна вживати як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби. Він дуже смачний та корисний, особливо взимку, коли овочі не так легко доступні. Спробуйте цей салат з брюссельською капустою та овочами і ви не пошкодуєте!

Суп з брюссельської капусти

Суп з брюссельської капусти

Відправляємо свою кулінарну подорож на західний захід. На стіл ставимо бельгійську страву – суп з брюссельської капусти. Цей смачний суп з овочевими плодами відмінно підійде для зимового меню.

Спочатку дуже ретельно миють брюссельську капусту і розрізають на півкілограмові карлики. Потім пропарюємо капусту: кладемо її в друшляк і заливаємо кип’ятком, додатково солі і варимо протягом 5 хвилин. Потім витягаємо капусту з кип’ятку і розрізаємо на кубики.

Далі нарізаємо 200 г олів’є на кубики і трохи пасеруємо на олії. Додаємо до олів’є 2 ложки цибулі, розітрити цибулі кубиками. Тушкуємо цибулю до золотистого кольору.

Після цього додаємо у вазу 1,5 л води, солі, перцю і варимо. Додаємо брюссельську капусту і карлика олів’є, змішуємо і відправляємо на варіння. При готовності супу можна додати карлів олів’є у клярі, який ми розведемо водою. Перед подачею супу з брюссельською капустою рекомендується посипати зеленню.

Суп з брюссельською капустою відмінно зберігає свої корисні властивості, тому його можна вживати не тільки взимку. А ще до рецепту можна додати капусту і моркву.

Брюссельська капуста в клярі

Брюссельська капуста – це овоч з сімейства капустяних, який має маленькі головки зеленого кольору. Його можна вживати як окремий овоч або використовувати в різних стравах. Один з варіантів приготування брюссельської капусти – це варіант з кляром.

Для приготування брюссельської капусти в клярі спочатку ми миють капусту, відділяємо листя і ріжемо її на кубики або соломкою. Ми також чистимо і ріжемо моркву на кубики. Далі беремо цибулю і ріжемо її дрібними кубиками.

У киплячу воду кладемо кубики брюссельської капусти і варимо їх до готовності. Потім капусту перекладаємо в друшляк, щоб стекла вода. Після цього змішуємо кубики капусти, моркву і цибулю. До цієї суміші додаємо сіль, перець і інші приправи за смаком.

Для приготування кляру ми змішуємо яйця, борошно, сіль і воду. Отриману суміш перемішуємо ретельно, щоб утворився однорідний кляр. Після цього в підсмажений кляр заливаємо підготовлену суміш з капусти, моркви і цибулі.

Карлик брюссельської капусти в клярі готовий! Цей овоч стає дуже смачним та соковитим. Його можна вживати як гарнір до різних м’ясних страв або як самостійну страву. Карлик брюссельської капусти в клярі можна зберігати в холодильнику трохи часу і вживати його взимку, коли інших свіжих овочів не вистачає.

Консервована на зиму брюссельська капуста

Консервована на зиму брюссельська капуста

Брюссельська капуста – це дуже смачний і корисний овоч, який можна зберігати на зиму, якщо його правильно приготувати. Для консервування брюссельської капусти нам знадобиться:

  • 2 кг брюссельської капусти
  • 500 г моркви
  • 1 цибуля
  • 3-4 зубчики часнику
  • сіль та перець за смаком

Спочатку ми миємо і ретельно чистимо овочі. Брюссельську капусту розбираємо на окремі квіточки, а моркву і цибулю нарізаємо кубиками. Потім в мисці змішуємо кубики капусти, моркви, цибулі та дрібно нарізаний часник. Додаємо сіль та перець за смаком і перемішуємо.

Далі готуємо клярі. Для цього в мисці розбиваємо яйця і додаємо до них 2 столові ложки муки. Все це ретельно перемішуємо, додаємо трохи солі, перцю, можна додати інших спецій за вашим смаком.

Після цього обсмажуємо кубики капусти, моркви, цибулі та часнику на розігрітій олії до золотистого кольору. Затим відправляємо цю суміш у глибокий каструлю, заливаємо водою так, щоб она покривала овочі повністю, та варимо до готовності.

Коли овочі готові, відкидаємо воду за допомогою друшляка і перемішуємо їх з клярі. Потім вони разом варяться ще трохи, щоб кляр став більш густим і стійким. Готову капусту розкладаємо в стерилізовані банки, заливаємо гарячим маринадом, закриваємо кришками і стерилізуємо варенням протягом 15-20 хвилин.

Тому, консервована на зиму брюссельська капуста – це смачний і корисний овоч, який можна вживати протягом всієї зими. Він зберігається дуже добре, а його смак і поживні властивості залишаються незмінними.

Заморожена на зиму брюссельська капуста

Брюссельська капуста – корисний овоч, який можна зберігати на зиму, заморозивши його. Для приготування замороженої брюссельської капусти спочатку потрібно підготувати овочі. Ми миємо капусту, очищаємо від зовнішніх листочків і розбираємо на окремі квітки. Також ми миємо моркву, чистимо її і нарізаємо на кубиками.

Потім кладемо овочі у киплячу воду з невеликою кількістю солі і варимо їх до готовності. Залежно від розміру квіток капусти цей процес може зайняти від 8 до 12 хвилин. Готові овочі перекладаємо у друшляк і добре промиваємо холодною водою, щоб зупинити процес приготування.

Далі готуємо клярі. Відправляємо на вогонь каструлю з водою і доводимо її до кипіння. Додаємо трохи солі і кубики карликової капусти. Варимо їх протягом 3-5 хвилин, доки овочі не стануть м’якими.

Після цього ретельно відкидаємо воду з клярю і перемішуємо його з капустою. Додамо нарізану цибулю і мелений перець за смаком. Змішуємо все докупи і перекладаємо у пластикові пакети або контейнери, попередньої просушивши їх.

Заморожену брюссельську капусту можна зберігати до 12 місяців в морозильній камері. Цей овоч дуже смачний і відмінно підходить для приготування різних страв протягом зимового сезону.