Лозівське КП “Комсервіс” оголосили банкрутом +vd

 

Однак колишній директор, який пішов з посади півроку тому, здивувався: говорить, що залишав працездатне підприємство.

Лозівське комунальне підприємство “Комсервіс” оголосили банкрутом. У місті, нагадаю, воно опікується вивезенням сміття, звалищем і кладовищем. Управління житлово-комунального господарства міськради пояснило: КП “Комсервіс” не може впоратися з боргами. Однак його колишній директор Сергій Шевченко, який пішов з посади півроку тому, здивувався: він говорить, що залишав цілковито працездатне підприємство.

Про банкрутство КП “Комсервіс” оголосили на сесії Лозівської міськради 29 лютого. Головна причина ситуації — 1 мільйон 68 тисяч заборгованості перед кредиторами, які нічим віддавати.

Однак депутата міськради і колишнього директора КП “Комсервіс” Сергія Шевченка повідомлення про банкрутство здивувало. Говорить, коли півроку тому йшов на пенсію, він залишав працездатне підприємство. Боргу по ПДВ, зарплатні і за пальне практично не було, реструктурована заборгованість перед Пенсійним фондом регулярно погашалася. Борг з податку з доходів громадян приблизно у 270 тисяч перекривався тим, що недоплатили підприємству споживачі, розповідає Сергій Шевченко.

Несподіванкою для нього виявилися близько 400 тисяч нових боргів – з ПДВ, земельного податку і податку на прибуток. За словами колишнього очільника «Комсервісу», за 4 роки його роботи на посаді підприємство постійно звітувало у контролюючі органи, ті проводили документальні перевірки і претензій не мали.

Нинішній директор, Володимир Селезньов, говорить: підприємство він взяв з загальним боргом приблизно у 650 тисяч гривень. Майже одразу — у жовтні — податкова виявила порушення за 3 попередні роки і донарахувала майже 250 штрафних тисяч. Але у тому, що за півроку борг перетнув мільйонну позначку, здебільшого винна невідповідність тарифів, розрахованих у 2010-му, говорить Володимир Селезньов: сильно збільшилися такі складові вартості послуг, як мінімальна зарплатня і вартість пального. Скраплений газ подорожчав на 60%.

Отримавши дозвіл від міської ради, “Комсервіс” готується звернутися до суду, аби той визнав підприємство банкрутом. Це зупинить нарощування штрафів. Далі у нього два шляхи: санація — це фінансове оздоровлення — або ліквідація. Оздоровлення можливе лише за умови, що буде затверджений економічно обгрунтований тариф, сказав на сесії міськради міський голова Сергій Степанов.

Новий тариф “Комсервіс” сподівається отримати навесні. За попередніми розрахунками, він становитиме 5,5 гривень на одну людину. Однак для затвердження тарифу є серйозні перепони : за словами мера, розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації та указом Президента органам місцевого самоврядування не рекоментовано збільшувати комунальні тарифи у 2012 році..

Валерія Гецко

 

{flv}02_03_2012_komservis{/flv}