На Лозівщині діє єдиний в Україні адаптаціний центр для колишніх арештанток +vd

«Дім на півдороги» – це краснопавлівський центр адаптації жінок, яких нещодавно звільнили з місць позбавлення волі.

«Дім на півдороги» – це назва центру повернення у суспільство жінок, яких нещодавно звільнили з в’язниць. Створила цей заклад благодійна організація “Конвіктус Україна” за фінансування шведського уряду.

Головний напрямок проекту — навчити колишніх засуджених адаптуватись до нормального життя. У центрі мають змогу розміститись 15 підопічних, але зараз вчаться жити тільки 6. З мешканцями центру займаються психолог, соціальний працівник та юрист.

До центру потрапляють жінки, які після звільнення не можуть знайти себе. Проблемою є те, що їм часто нема куди йти, і вони змушені повернутись до старого способу життя

Одна з мешканок центру – Наталя – зі своїх 45 років 24 провела за ґратами. Родичі від неї відвернулись. Але щойно вона потрапила до центру, вирішила: у неї є шанс усе виправити.

Розташували центр на території краснопавлівської лікарні. Приміщення взяли в оренду.

Колишні ув’язнені можуть жити тут півроку. За цей час їм допомагають відновити документи, знайти роботу та житло.

Жінки забезпечені усім необхідним: харчами, одягом та засобами гігієни. Їжу вони готують самостійно, кожна по черзі. Окрім цього, їм дають можливість заробити кишенькові гроші: підопічні центру можуть працювати у теплиці та прибирати територію. У вільний час вони займаються рукоділлям — плетуть, малюють та вишивають. Можуть дивитись телевізор або черпати знання з інтернету.

У пересуванні жінок не обмежують. Вони виходять на вулицю у будь-який час, але повинні повернутись до 23 години.

Відносини у центрі побудовані на довірі. Головна умова – не вживати алкоголь та наркотики.

Для центру немає різниці, за якою статтею жінка була засуджена. Головне – бажання підопічних виправити своє життя.

Центру «Дім на півдороги» виповнилось 2 роки. Він випустив у життя 16 раніше ув’язнених жінок. Усі вони працюють та мають житло. Залюбки підтримують з центром телефонний зв’язок, інколи навідуються.

Як кажуть організатори, цей заклад унікальний. Сподіваються відкрити подібні заклади для чоловіків та жінок у усіх областях України.

Ричард Малайшка

 

{youtube}jVmB02sPGB0{/youtube}