У стаціонар Лозівської міськлікарні приймають тільки з гострою патологією +vd

 

Через сезонний наплив пацієнтів терапевтичне відділення Лозівської міської лікарні виявилося переповненим.

Через сезонні явища — сплеск застуд та загострення хронічних захворювань — терапевтичне відділення Лозівської міської лікарні виявилося переповненим.

Лозівчанка Тетяна розповідає, що її хвору маму з 20 березня не беруть у стаціонар міськлікарні. Лікування на дому за призначенням сімейного лікаря не дає ефекту, аналізи погіршуються. За 2 тижні Тетянину маму направили у стаціонар 4 різні сімейники — але місця не знайшлося.

Щодня у терапевтичному відділенні Лозівської міськлікарні змінюється по півтора десятка пацієнтів — одні виписуються, інші надходять, говорить завідуючий відділенням Ігор Кравченко. Крім того, сюди звертаються близько 10 людей, яким треба пролікуватися планово, по 3-4 пацієнти привозиться “швидка”. І все це — на 60 місць, які є у відділенні, наголошує Ігор Кравченко. Зараз тут лікується 67 хворих. Причиною напливу пацієнтів заввідділення називає сезонні сплески та загострення хронічних хвороб.

Сімейні лікарі однозначно направляють у стаціонар усі випадки гострих погіршень стану — серцеві напади, нестабільну стенокардію, інфаркти, тяжкі пневмонії, виразки, отруєння тощо. Стабільних важкохворих теж кладуть — це якщо лікар доведе колезі у стаціонарі, що інакше не можна, говорить Алла Лисяк — завідуюча сектором відділення сімейної медицини поліклініки міськлікарні.

Однак покласти хворого чи ні — рішення приймає лікар стаціонару. За словами Ігоря Кравченка, якщо стоїть питання життя і смерті — місце виділять обов’язково. А от стабільним хворим можуть запропонувати денний стаціонар або стаціонар на дому. При цьому лікар повинен написати свої рекомендації на направленні, а пацієнт — повернутися до сімейного лікаря за призначенням подальшого способу лікування.

Тетяниній мамі після чергової відмови у госпіталізації призначили денний стаціонар. Щоправда, він знаходиться на 4 поверсі, і хворій літній жінці дуже важко туди підніматися. Лікування на дому родина дозволити собі не може: за кожну маніпуляцію медсестрі треба платити, говорить Тетяна. Гроші ж потрібні на хіміотерапію — мама онкохвора. Але допоки її стан не покращиться, основну хворобу лікувати не можна.

Валерія Гецко

 

{youtube}8wS9-oKXTMA{/youtube}