У Лозовій святкували набуття чинності “мовного” закону +vd

Свято закону “Про засади державної мовної політики” у п’ятницю, 10 серпня, організували для кількох десятків лозівчан.

 

 

На святі закону України “Про засади державної мовної політики” натовп перед Палацом культури майорів партійними прапорами. Однак, за словами представника міської організації Партії регіонів Сергія Гришина, свято організували не вони, а група лозівчан. ПР їх просто підтримала.

В авторстві свята признався молодий регіонал Роман Соковиков. Ідея, каже, належить йому та його друзям. Роман розповідає: раніше право спілкування на звичній для нього російській мові хоч і гарантувалося Конституцією, але на справді зазнавало утисків. Зокрема, через українізацію шкіл на російськомовній Харківщині. Але тепер є закон.

Зі сцени Роман Соковиков та його друзі співають пісні на 4 мовах. Люди під прапорами і поруч з ними з Романом солідарні. Кажуть, на свято прийшли за покликом душі.

Серед людей біля сцени є працівники міськвиконкому і бюджетних установ. Члену партії “Батьківщина” і депутату міськради Ігорю Коломаку на питання “чому Ви прийшли на свято?” не відповідають. Ігор Коломак на них не ображається, бо, говорить, бюджетники ¡ª залежні люди. Він усе знімає на камеру і коментує. Що тут можна святкувати ¡ª не розуміє.

Періодично до мікрофона виходять прибічники нового закону. Пояснюють своє ставлення до мовної ситуації в Україні і радять опонентам спочатку уважно почитати, про що саме йде мова у скандальному документі.

Нагадаємо, національні меншини розділилися у ставленні до “мовного” закону. Теж відбулося у політичних колах. Документ підтримало керівництво країни, а парламентська опозиція, правозахисники і законознавці розкритикували. Представники ж Євросоюзу зауважили, що, по перше, закон не забезпечує баланс між розвитком державної мови і захистом мов меншин. А, по-друге, такі реформи треба приймати на основі широкого громадського порозуміння.

Валерія Гецко

 

{youtube}08asFZrtsmo{/youtube}