Експерти прокоментували нову редакцію бюлетенів без графи “Проти всіх” +vd

Україна повернулася до мішаної системи парламентських виборів. Тому у день голосування на дільниці вам видадуть 2 бюлетені: у першому будуть перелічені партії, у другому — кандидати-мажоритарники у вашому окрузі. Чого там не буде цього разу — це графи “Проти всіх”.

“Це воля законодавця. На мою думку, можливо, це і правильно, тому що, приходячи на голосування, кожен виборець, кожен громадянин має визначитися. Це його життєва позиція, це його вибір. Це його конкретний вибір”, — говорить секретар Лозівської міської ради Тетяна Запорожець.

Голова окружної виборчої комісії на виборах 2006 року Василь Левченко не згодний з новою редакцією бюлетенів. Говорить, це позбавляє людей права висловити свій протест і незадоволення і може відвернути частину громадян від участі у виборах.

Юридично відсутність протестної графи не порушує права виборця, переконана голова окружного виборчкому зразка 2010 року Валентина Шрамко. У Конституційному суді ця норма не була оскаржена. Водночас, людей ніхто не позбавляє права в інший, теж законний спосіб проголосувати проти всіх. Наприклад, не поставити жодної позначки у бюлетені або зробити зайві. Бо дійсним бюлетень буде тільки тоді, коли у ньому стоїть один-єдиний хрестик або галочка. Як голосувати, вирішує виборець.

“Якщо говорити за оці недійсні і зіпсовані (бюлетені — ред.), вони просто майже та графа “Проти всіх”, — говорить юрист і член кількох окружних виборчих комісій Василь Ткаленко.

За умови, що зіпсованих бюлетенів буде більше 10%, вибори на дільниці можуть бути визнані недійсними. Призначать повторне голосування. Однак на загальні результати виборів і, як наслідок, на розподіл політичних сил у державі це не вплине, одноголосно стверджують експерти.

Владу у руки наступного парламенту вкладуть пересічні українці, які прийдуть на вибори і оберуть, кому її довірити. Голоси “Проти всіх” і людей, що проігнорують голосування, все одно не пропадуть — вони дістануться переможцям виборів. Пропорційно.

Валерія Гецко

 

{youtube}CtEbOxFlg9Y{/youtube}