Лозівчани вшанували померлих від голоду 1932-33 років +vd

Офіційні заходи у Лозовій провели у переддень загальнодержавного дня пам’яті, 23 листопада. На Центральному кладовищі біля пам’ятного знаку відбувся мітинг-реквієм. За померлими відслужили панахиду. На ній були представники міської влади, школярі та небайдужі лозівачани.

А 24 листопада акцію пам’яті влаштували на площі біля пам’ятника Леніну. Її ініціювали лозівчани від кількох опозиційних партій.

Організатор акції Микола Сищенко розповів тим, хто зібрався, про події 30-их років. Озвучив кількість померлих – від 4 до 10 мільйонів українців.

Від свавілля радянської влади мерли люди і на Лозівщині, переконує Микола Сищенко. У 30-их роках його сім’я жила в селі Новоіванівка. Там тепер Краснопавлівське водосховище. Від голоду в родині померло двоє немовлят – брати Миколи Сищенка.

Спогади чоловіка слухали переважно представники опозиційних партій. О 16 годині вони перейшли з площі Леніна до пам’ятника Шевченку, аби запалити свічки. На підтримку Всеукраїнської акції до них ніхто не приєднався. Горіли лише поодинокі свічки в оселях лозівчан.

 

Анна Скрипник

 

{youtube}awYPaKzf0p4{/youtube}