У Лозовій вшанували вчинок гайдамаків +vd

95 річницю бою гайдамаків з більшовиками лозівчани відзначили ходою зі смолоскипами. У 1917 році місцеві повстанці пішли проти червоних, бо вважали тих окупантами. За приблизними підрахунками істориків, тоді загинуло півтори сотні лозівчан.

29 грудня небайдужі городяни зібралися біля пам’ятного хреста гайдамакам у парку Перемоги, аби вшанувати їхній вчинок.

Учасники акції-пам’яті тримали плакати з гаслами гайдамаків. Серед присутніх було багато молодих людей. Вони називають себе активними лозівчанами. Старші учасники були здебільшого представниками політичних сил. Вони прийшли сюди за ідею. А декого привела пам’ять про загиблих родичів.

Гайдамакою загинув двоюрідний дідусь історика Олександра Забуги. Він говорить, що у 1917 році проти більшовиків повстали, в основному, авилівчани. Поміж них було багато бідних людей. Гайдамаки не встояли проти численнішого війська червоних і загинули у Заячій балці. Тоді їхні тіла присипали снігом, згодом позаривали у ярах. Місця захоронення лозівських повстанців й донині точно не відомі.

Як тільки Україна стала незалежною, у Лозовій встановили пам’ятний хрест гайдамакам. «Його тричі зрізали та викидали», – говорить Роман Авраменко. Чоловік — один з тих, хто встановлював хрест. Розповідає, знак кілька разів зрізали.

Однак вже 3 роки пам’ятний хрест ніхто не чіпає. За ним доглядають представники партій та огранізації, які відстоюють українські національні ідеї. Активно призвичаюють до цього і молодь. Говорять, що вчинок і загибель гайдамаків – це історія Лозової. До неї можна по-різному ставитись, але її треба знати.

Анна Скрипник

 

{youtube}8iPBueE7kwk{/youtube}